Κάθε καλοκαίρι, ανυπομονούμε να απολαύσουμε τις υπέροχες παραλίες της χώρας μας και να συλλέξουμε ακόμη περισσότερες πολύτιμες αναμνήσεις δίπλα στο κύμα. Θάλασσα και Ελλάδα πήγαιναν πάντα χέρι – χέρι. Οι ακτές μας δίνουν χρώμα στα καλοκαίρια μας, προσελκύουν τουρισμό, μας προστατεύουν από ακραία καιρικά φαινόμενα και φιλοξενούν εκτός από εμάς έναν απίστευτο πλούτο ζωής με χιλιάδες είδη φυτών και ζώων. Πόσα όμως γνωρίζουμε για αυτές; Ξέρουμε από τι απειλούνται και πώς μπορούμε να τις προστατέψουμε;
Η Ελλάδα διαθέτει 15.000 χιλιόμετρα ακτογραμμής, πράγμα που την κατατάσσει στην 9η θέση της σχετικής παγκόσμιας κατάταξης, πάνω από χώρες όπως η Κίνα, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιταλία, η Ισπανία. Οι παραλίες αποτελούν έναν από τους πιο σημαντικούς φυσικούς παράδεισους της χώρας, τόσο για τον άνθρωπο όσο και για τη βιοποικιλότητα. Χάρη στις μοναδικές και πανέμορφες παραλίες της χώρας, ο τουρισμός αυξάνεται συνεχώς με μεγάλα οικονομικά και κοινωνικά οφέλη.
Η σημασία των παραλιών
Πέρα από την απόλαυση και την ξεκούραση που προσφέρουν στους ανθρώπους, οι παραλίες επιτελούν μια σειρά ακόμη από πολύτιμες λειτουργίες. Προστατεύουν την παράκτια ζώνη από τη διάβρωση και σταθεροποιούν την ακτογραμμή, προσφέρουν δίοδο στα ρέματα και τα ποτάμια της χώρας ενώ λειτουργούν και ως ένα φυσικό φράγμα που προστατεύει την ενδοχώρα από το θαλασσινό νερό και την ένταση των ανέμων. Οι παραλίες επίσης ρυθμίζουν την ένταση και την κατεύθυνση των θαλάσσιων ρευμάτων. Επίσης φιλοξενούν μοναδικά είδη χλωρίδας και πανίδας, αποτελούν περιοχές ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας, προσφέρουν καταφύγιο στα μεταναστευτικά πουλιά και στις φώκιες. Στα ρηχά και διαυγή νερά, περισσότερα από 80 είδη ψαριών γεννούν τα αυγά τους στα λιβάδια της ποσειδωνίας (φυκιάδες), βρίσκοντας ασφαλές καταφύγιο.
Οι παραλίες μας απειλούνται
Όμως, οι παραλίες υπόκεινται σε μια σειρά από κινδύνους. Οι πολλές ανθρωπογενείς παρεμβάσεις και πιέσεις, όπως τα μπαζώματα, διαταράσσουν την ισορροπία και απειλούν με μη αναστρέψιμη υποβάθμιση. Φυσικές πιέσεις, όπως η κλιματική αλλαγή και τα πλημμυρικά φαινόμενα, εντείνουν τα προβλήματα.
Παρότι όλοι κατανοούμε πως πρέπει να προσπαθήσουμε σκληρά για να προστατεύσουμε τις ακτές μας, δεν υπάρχει έως σήμερα μια επαρκής και συνολική εικόνα για την υφιστάμενη κατάσταση των παραλιών και το μέγεθος των τυχόν προβλημάτων.
Μαζί κρατάμε τις παραλίες μας ζωντανές!
Αυτό το κενό θέλει να καλύψει η νέα πρωτοβουλία του WWF Ελλάς. Σας καλούμε λοιπόν να αφιερώσετε 5 λεπτά από τον χρόνο σας, όταν βρεθείτε σε μια παραλία για να συμπληρώσετε ένα σύντομο ερωτηματολόγιο που θα προσφέρει πολύτιμη γνώση για την κατάσταση των παραλιών της Ελλάδας.ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΕΔΩ
Τα στοιχεία που θα συλλεχθούν, θα χρησιμοποιηθούν για να δημιουργηθεί μια βάση δεδομένων για τις υφιστάμενες πιέσεις και τις οικολογικές υπηρεσίες που προσφέρουν οι ακτές της χώρας, ώστε στη συνέχεια να οργανωθούν οι απαραίτητες δράσεις που θα οδηγήσουν στη διατήρηση και προστασία αυτού του αναντικατάστατου εθνικού κεφαλαίου.
Το μόνο που χρειαζόμαστε είναι 5 λεπτά από τον χρόνο σου, κάθε φορά που επισκέπτεσαι μια παραλία κατά την περίοδο των διακοπών σου ή τα Σαββατοκύριακα. Μαζί μπορούμε να σώσουμε τις παραλίες! Πάτησε εδώ: https://www.surveymonkey.com/r/paralies απο WWF Ελλάς
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Οι αναρτήσεις που γίνονται από το διαδίκτυο τα κείμενα και οι φωτογραφίες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε ότι είναι δημόσια.Αναρτήσεις η αναδημοσιεύσεις, από άλλες πηγές που αναρτώνται σε αυτό το blog εκφράζουν αυτούς που τις υπογράφουν.Αν υπάρχουν πνευμ.δικαιώματα παρακαλούμε ενημερώστε μας για την αφαίρεση τους(των αναρτήσεων ή αναδημοσιεύσεων).Ενημερώστε μας άμεσα εάν θίγεστε απο κάποια ανάρτηση ώστε να την αφαιρέσουμε.
Εισαγωγικός Σχολιασμός (μπλέ γράμματα)
Σε ορισμένες αναρτήσεις υπάρχει περίπτωση σαν πρόλογος να υπάρχει δικός μας σχολιασμός.Αυτή είναι η δική μας άποψη για το θέμα και δεν υποχρεώνουμε κανέναν να την διαβάσει...
---
Τα σχόλια αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και όχι αυτή του newspull.Μη κόσμια και προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται όπου αυτά εντοπίζονται(ενημερώστε μας και εσείς εάν χρειαστεί).