Το σημαντικότερο γεγονός στη ζωή ενός συλλόγου είναι η καταγραφή της ιστορίας του και η γνωστοποίησή της στα μέλη και στην κοινωνία. Βέβαια η ιστορία του Ε.Ο.Σ. Ελευσίνας δεν αποτελείται μόνο από μεγάλα επιτεύγματα, που κατά κάποιο τρόπο είναι γνωστά στον ορειβατικό κόσμο, αλλά και από όλα εκείνα τα μικρά γεγονότα, είτε συλλογικά, είτε ατομικά των μελών του και συνήθως άγνωστα στο σύνολό τους, που δίνουν τελικά και το στίγμα του Συλλόγου μέσα στην ορειβατική οικογένεια και την τοπική κοινωνία. Ο στόχος αυτός, που ήταν και επιθυμία πολλών
μελών, πραγματοποιήθηκε τελικά με τη συγγραφή από τον Πρόεδρο του Συλλόγου Δημήτρη Γεωργούλη του βιβλίου «Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Ελευσίνας 1962 - 2002» που μπορεί να προμηθευθεί κάποιος από τα Γραφεία του Συλλόγου. Ένα σύντομο ιστορικό (μικρή περίληψη του βιβλίου) αναφέρεται παρακάτω.
Το 1962 (20 Μαΐου) στην κορυφή του Φαρμακά πάρθηκε η απόφαση, με υπογραφή πρακτικού, ίδρυσης Τμήματος Ελευσίνας του Ελληνικού Ορειβατικού Συνδέσμου, από μέλη της αποκαλούμενης (από το 1952) Ορειβατικής Ομάδας της Ένωσης Φυσιολατρών Ελευσίνας (ίδρ. 1950). Το ίδιο βράδυ στην Ελευσίνα υπέγραψαν το «Πρακτικόν συστατικής πράξεως» οι Ε. Λιάπης, Α. Λιάπη, Ε. Τσάκος, Γ. Μιχαλούτσος, Φ. Κωνσταντινίδου, Β. Κοντόπουλος, Μ. Χατζημήτρος, Δ. Παππάς, Π. Ιωαννίδης, Α. Χατζηδάκης, Ι. Παπανικολάου, Κ. Παπανικολάου, Α. Ρήγος, Π. Μπονάτσος, Ι. Πέππας, Α. Σαΐνης, Χ. Μεθενίτης, Α. Κλαουδάτος, Η. Τροχάνης, Α. Τσάκου, Γ. Δημακόπουλος. Στη συνέχεια καταρτίστηκε και το Καταστατικό του υπό ίδρυση συλλόγου, που είχε και την πρόσθετη ονομασία «Δήμητρα», και στο οποίο υπέγραφαν ακόμα και οι Ε. Πυρουνάκη, Π. Κομίνης, Ι. Κανάκης, Λ. Γεωργόπουλος κ.ά. Το Καταστατικό αυτό, άγνωστο για ποιο λόγο, δεν κατατέθηκε ποτέ για νομιμοποίηση του Συλλόγου. Η άτυπη αυτή ίδρυση του Συλλόγου εγκρίθηκε από το Κεντρικό Συμβούλιο του Ελληνικού Ορειβατικού Συνδέσμου (την τότε ομοσπονδιακή οργάνωση – σήμερα Ε.Ο.Ο.Α.) τον Ιούλιο του 1962. Στο προσωρινό 7μελές Διοικητικό Συμβούλιο που συγκροτήθηκε το Μάϊο, Πρόεδρος ήταν ο Ευάγγελος Λιάπης και Γενικός Γραμματέας ο Γεώργιος Μιχαλούτσος.
Το 1966 (1 Μαΐου) γίνεται δεύτερη προσπάθεια επίσημης ίδρυσης του Συλλόγου και υπογράφεται νέο «Πρακτικό ιδρύσεως Σωματείου» από τα περισσότερα μέλη που είχαν υπογράψει και το πρώτο άτυπο πρακτικό, καθώς και από τους Κ. Αιγινίτη, Μ. Αβραμίδη, Κ. Ζαχαρίου, Α. Στυλιανίδη, Σ. Τσούτσουρα, Γ. Κοντογιάννη, Γ. Ρόκκα, Π. Ζαχαρόπουλο κ.ά. Εξελέγη προσωρινή 7μελής Διοικούσα Επιτροπή που συγκροτήθηκε με Πρόεδρο τον Ευάγγελο Τσάκο και Γενικό Γραμματέα τον Γεώργιο ΜΙχαλούτσο.
Το 1969 (15 Οκτωβρίου) γίνεται τρίτη προσπάθεια επίσημης ίδρυσης του Συλλόγου και υπογράφεται Συστατική Πράξη και Καταστατικό (40 άρθρα) από 26 «ιδρυτικά μέλη». Στην εκλεγείσα 7μελή Διοικούσα Επιτροπή, στην οποία δεν συμμετείχαν ιστορικά ονόματα του Συλλόγου (όπως οι Ε.Λιάπης, Ε. Τσάκος, Γ. Μιχαλούτσος κ.ά.), χρέη Προέδρου και Γενικού Γραμματέα άσκησαν οι Ι. Παπανικολάου και Γ. Δημακόπουλος αντίστοιχα. Τελικά στις 18 Μαρτίου 1970 με την απόφαση 441/70 του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών εγκρίθηκε η σύσταση του Συλλόγου (Ε.Ο.Σ. – Τμήμα Ελευσίνας) και το Καταστατικό του. Στο Βιβλίο του Πρωτοδικείου καταχωρήθηκε την 9 Ιουνίου 1970 με αριθμό 12323. Από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού εγκρίθηκε η αθλητική νομιμοποίηση του Συλλόγου το 1972, με την απόφαση Φ053-4/191/16191/6-7-72
Τα σημαντικότερα γεγονότα της άτυπης (1962-1969) λειτουργίας του Συλλόγου μπορούν να συνοψιστούν στα εξής :
Αναβάσεις σε διάφορα ελληνικά βουνά.
Σηματοδότηση μονοπατιών σε 22 βουνά.
Διοργάνωση εκθέσεων με φωτογραφίες του Ε. Τσάκου.
Κοινωνικές εκδηλώσεις (συνεστιάσεις, χοροί, προβολές, κόψιμο πίτας κ.α.).
Από το 1970 και μετά ο Σύλλογος συνέχισε και ανέπτυξε τις παραπάνω δραστηριότητες (ορειβατικές, κοινωνικές, πολιτιστικές), ενώ σταθμοί στην μετέπειτα ιστορία του αποτέλεσαν και οι εξής δραστηριότητες που οι ίδιες ή επακόλουθά τους συνεχίζονται μέχρι σήμερα :
Έκδοση ενημερωτικού φυλλαδίου (1970/1).
Συγκρότηση χιονοδρομικής ομάδας (1972).
Παραχώρηση έκτασης στο Πέταλο του Κιθαιρώνα από το Υπ. Γεωργίας (1973).
Συγκέντρωση χρημάτων και υλικών για ανέγερση καταφυγίου (1974).
Συμμετοχή σε χιονοδρομικούς αγώνες (1975).
Θεμελίωση του καταφυγίου στο Πέταλο του Κιθαιρώνα (15-6-1975).
Συμμετοχή σε Βαλκανικές Ορειβατικές Συγκεντρώσεις (Βαλκανιάδες) (1976).
Συμμετοχή σε διεθνείς χιονοδρομικούς αγώνες (1977).
Σύμφωνα με τον αθλητικό νόμο 75/75 τροποποιήθηκε το Καταστατικό και ο Σύλλογος μετονομάστηκε σε «Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Ελευσίνας». Η τροποποίηση εγκρίθηκε με την απόφαση 790/1977 του Πρωτοδικείου Αθηνών και καταχωρήθηκε στο οικείο Βιβλίο του Πρωτοδικείου την 5 Δεκεμβρίου 1977 με αριθμό 7236.
Το 1978 (14 Δεκεμβρίου) πέθανε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ευάγγελος Τσάκος και το καταφύγιο του Κιθαιρώνα, στη θέση Πέταλο, ονομάστηκε «Καταφύγιο Βαγγέλης Τσάκος», ενώ χρήματα από την κληρονομιά του δόθηκαν για την περαίωση των εργασιών του καταφυγίου, τα εγκαίνια του οποίου έγιναν στις 26 Σεπτεμβρίου 1982.
Το 1980 η Αναστασία Τσάκου και ο Γεώργιος Μιχαλούτσος πρόσφεραν το σπίτι του Ε.Τσάκου στην οδό Ελευθερίου Βενιζέλου 27 & Εθνικής Αντιστάσεως για γραφεία του Συλλόγου. Ο Δήμος Ελευσίνας, μετά τη μετατροπή του κτηρίου σε γραφεία Κοινωνικών Υπηρεσιών, ανακαίνισε και τα γραφεία του Συλλόγου, τα εγκαίνια των οποίων έγιναν στις 28 Φεβρουαρίου 1989
Το καλοκαίρι του 1990 γίνεται η πρώτη ορειβατική αποστολή του Συλλόγου σε βουνά του εξωτερικού και συγκεκριμένα στις Άλπεις με επιτυχή κατάληξη την ανάβαση στο Mont Blanc (4.807μ.). Στα επόμενα χρόνια πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία πάρα πολλές αποστολές (ορειβατικές, αναρριχητικές, πεζοπορικές) σε βουνά της Ευρώπης, Ασίας, Αφρικής και Αμερικής.
Το 1990 (23 Ιουλίου) το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας παραχωρεί στον Ε.Ο.Σ. Ελευσίνας ένα κτίσμα στην κορυφή του Κιθαιρώνα. Με επιχορηγήσεις (1992) από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, αλλά και με πόρους του Συλλόγου, το εν λόγω κτίσμα μετατρέπεται σε ορειβατικό καταφύγιο.
Το διάστημα 1994-2000 έγιναν σημαντικής έκτασης εργασίες βελτίωσης και συντήρησης στα καταφύγια «Β. Τσάκος» και «Κορυφής», κυρίως με χρηματοδοτήσεις από το Β΄ Κ.Π.Σ. και επιχορηγήσεις από το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.
Το 2000 άρχισε η δημιουργία βιβλιοθήκης στα γραφεία του Συλλόγου και στο καταφύγιο, μετά από δωρεά της βιβλιοθήκης του Προέδρου του συλλόγου Δ. Γεωργούλη, ενώ μέχρι σήμερα γίνεται συνεχής εμπλουτισμός της με βιβλία και περιοδικά.
Το 2001-02 έγινε η σηματοδότηση του εθνικού μονοπατιού Νο 22 (Παρνασσός - Πάρνηθα).
Το 2006 (3 Οκτωβρίου) ο Σύλλογος εγκαινιάζει τα νέα του γραφεία στο κτήριο που κατασκεύασε (στο παλιό σπίτι του Ε.Τσάκου) ο Δήμος Ελευσίνας για στέγαση των Κοινωνικών Υπηρεσιών του. Στο διάστημα κατασκευής του κτηρίου (2002-2006) ο Σύλλογος στεγαζόταν στην οδό Δήμητρας 23, σε γραφείο που παραχώρησαν δωρεάν ο Δημήτρης & η Νίνα Θεοδώρου.
Σύμφωνα με το νέο αθλητικό νόμο 2725/99 έγινε και η αναγκαστική τροποποίηση του Καταστατικού του Συλλόγου. Η τροποποίηση εγκρίθηκε με την απόφαση 2902/2000 του Πρωτοδικείου Αθηνών και καταχωρήθηκε στο οικείο Βιβλίο του Πρωτοδικείου την 27 Ιουνίου 2000 με αριθμό 7236.
πηγη-σελίδα συλλόγου-περισσότερα
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Οι αναρτήσεις που γίνονται από το διαδίκτυο τα κείμενα και οι φωτογραφίες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε ότι είναι δημόσια.Αναρτήσεις η αναδημοσιεύσεις, από άλλες πηγές που αναρτώνται σε αυτό το blog εκφράζουν αυτούς που τις υπογράφουν.Αν υπάρχουν πνευμ.δικαιώματα παρακαλούμε ενημερώστε μας για την αφαίρεση τους(των αναρτήσεων ή αναδημοσιεύσεων).Ενημερώστε μας άμεσα εάν θίγεστε απο κάποια ανάρτηση ώστε να την αφαιρέσουμε.
Εισαγωγικός Σχολιασμός (μπλέ γράμματα)
Σε ορισμένες αναρτήσεις υπάρχει περίπτωση σαν πρόλογος να υπάρχει δικός μας σχολιασμός.Αυτή είναι η δική μας άποψη για το θέμα και δεν υποχρεώνουμε κανέναν να την διαβάσει...
---
Τα σχόλια αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και όχι αυτή του newspull.Μη κόσμια και προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται όπου αυτά εντοπίζονται(ενημερώστε μας και εσείς εάν χρειαστεί).