Στεγάζεται σε δημοτικό κτίριο με αύλιο χώρο, στον κεντρικό δρόμο του χωριού στην έξοδο προς
Ασωπία.
Το υλικό που έχει συγκεντρωθεί, αποτελεί προσφορά των κατοίκων του χωριού και χωρίζεται σε δύο κατηγορίες: Το Λαογραφικό και το Αρχειακό
Λαογραφικό
Ο επισκέπτης έρχεται σε άμεση επαφή με δραστηριότητες του προηγούμενου αιώνα κυρίως. Γίνεται κοινωνός της καθημερινότητας μέσα από αντικείμενα χρηστικά και καλλωπιστικά. Εργαλεία της αγροτικής οικονομίας, όπως τύποι αρότρων, σαμάρια υποζυγίων, δρεπάνια αλωνισμού, καταδεικνύουν τις δυσκολίες και τους αγώνες των προγόνων για επιβίωση των πολυμελών οικογενειών.
Αντίστοιχα αντικείμενα γυναικείας εργασίας, όπως αργαλειοί, ρόκες για γνέσιμο μαλιού, οικιακά σκεύη και χειροποίητα κεντήματα φέρνουν στο νου, την ανάγκη λιτής οικογενειακής και οικονομικής αυτάρκειας μέσα από σκληρή και χρονοβόρα εργασία.
Μεταξύ άλλων ο επισκέπτης θα δει:
Αργαλειούς και εξαρτήματα
Νυφικό γιούκο.
Χρηστικά αντικείμενα
Έπιπλα και μπαούλα ζωγραφισμένα στο χέρι.
Κεντήματα και υφαντά
Κεραμικά
Μπακίρια
Νομίσματα
Εικονίσματα
Πόρπες και κοσμήματα
Παραλλαγές της Νυφιάτικης Ταναγραικής Στολής
Σταθμά
Αρχειακό
Το αρχειακό υλικό του μουσείου επικεντρώνεται σε συλλογή φωτογραφιών προσώπων και δραστηριοτήτων του χωριού, εφημερίδων και επιστολών. Το γράμμα του Κωστάκη Μπελεγράτη από το μέτωπο της Αλβανίας(15/1/1941) συγκλονίζει με τη καταγραφή του και φωτίζει σημεία της ιστορίας μας. Όμοια περιγραφές της Γιαννούλας Δούση για την παρασκευή αλισίβας(καθαριστικό και απολυμαντικό ρούχων – μαλλιών), αποδεικνύουν την ανάγκη εξεύρεσης οικονομικών λύσεων της οικογενειακής καθαριότητας.
Ιστορικό δημιουργίας μουσείου
Η ιδέα για τη δημιουργία μιας μόνιμης έκθεσης όπου θα έβρισκαν στέγη οι κόποι και οι τρόποι της τοπικής κοινωνίας, ανήκε στη κα Μαρίνα Σιακανδάρη(εκπαιδευτικό), η οποία ήταν κοινοτική σύμβουλος της τότε Κοινότητας Τανάγρας.
Το οικόπεδο με το κτίσμα που υπήρχε σε αυτό, ιδιοκτησίας Σπύρου Αθανασάκη, αγοράστηκε από τον Αναπτυξιακό Σύνδεσμο Τανάγρας, μέλος του οποίου ήταν η κοινότητα Τανάγρας. Ανακαινίστηκε επί παλαιού δήμου Τανάγρας(Καποδιστριακού). Συντηρείται από τον Δήμο Τανάγρας και τον σύλλογο γυναικών τοπικής κοινότητας Τανάγρας, ο οποίος έχει και την έδρα του ενταγμένη στο κτίριο αυτό.
περισσότερες φωτο εδώ:www.tanagra.gr
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Οι αναρτήσεις που γίνονται από το διαδίκτυο τα κείμενα και οι φωτογραφίες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε ότι είναι δημόσια.Αναρτήσεις η αναδημοσιεύσεις, από άλλες πηγές που αναρτώνται σε αυτό το blog εκφράζουν αυτούς που τις υπογράφουν.Αν υπάρχουν πνευμ.δικαιώματα παρακαλούμε ενημερώστε μας για την αφαίρεση τους(των αναρτήσεων ή αναδημοσιεύσεων).Ενημερώστε μας άμεσα εάν θίγεστε απο κάποια ανάρτηση ώστε να την αφαιρέσουμε.
Εισαγωγικός Σχολιασμός (μπλέ γράμματα)
Σε ορισμένες αναρτήσεις υπάρχει περίπτωση σαν πρόλογος να υπάρχει δικός μας σχολιασμός.Αυτή είναι η δική μας άποψη για το θέμα και δεν υποχρεώνουμε κανέναν να την διαβάσει...
---
Τα σχόλια αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και όχι αυτή του newspull.Μη κόσμια και προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται όπου αυτά εντοπίζονται(ενημερώστε μας και εσείς εάν χρειαστεί).