Εργοστάσια ελαιολάδου κλειστά, συνεταιρισμοί χωρίς δραστηριότητα, και με ένα προϊόν που είναι σε έλλειψη. Αυτή είναι η κατάσταση που βιώνει ο ελαιοκομικός τομέας στην Ιταλία, η οποία αντιμετωπίζει μία από τις χειρότερες εσοδείες της ιστορίας της. Αυτό επισημαίνει η Italia Olivícola, ο πιο σημαντικός φορέας της ιταλικής ελαιοκαλλιέργειας. Προσθέτει, δε, ότι η συγκομιδή, η οποία γενικά φθάνει το υψηλότερο σημείο της τον Δεκέμβριο, πλέον έχει σταματήσει στο μεγαλύτερο μέρος της Ιταλίας, δηλαδή δύο μήνες νωρίτερα. Αυτό οφείλεται κυρίως στους παγετούς στα τέλη Φεβρουαρίου και στις άσχημες καιρικές συνθήκες που επηρέασαν την Ιταλία τις τελευταίες εβδομάδες.
Τις πιο κρίσιμες στιγμές τις περνά η (Απουλία) Puglia, η πιο σημαντική περιοχή παραγωγής ελαιολάδου στην Ιταλία, όπου στις επαρχίες Bari και Bat, η μείωση πλησίασε το 90% σε σχέση με πέρυσι.
Σε Corato, Andria, Ruvo di Puglia, Bitonto, πόλεις που είναι γνωστές για τη ελαιοκαλλιέργεια, πολλά εργοστάσια έχουν ήδη κλείσει για αυτή την εσοδεία, ενώ άλλα δεν άνοιξαν καν.
Το σκηνικό δεν είναι καλύτερο σε Calabria και Σικελία, περιοχές με μεγάλη ελαιοκομική παράδοση στην Ιταλία, οι οποίες σημειώνουν μεγάλες απώλειες σε ελαιόκαρπο λόγω των άφθονων βροχοπτώσεων τις τελευταίες εβδομάδες.
Σε αυτό προστίθεται η δραστική μείωση των ωρών εργασίας για τους εργάτες-αγρότες. Σύμφωνα με τον Gennaro Sicolo, πρόεδρο της Italia Olivícola, «δεν υπάρχει δουλειά στους ελαιώνες, ούτε στα ελαιοτριβεία, ούτε στους συνεταιρισμούς, καθώς λείπει η πρώτη ύλη και αυτό σημαίνει τεράστια ζημιά για την οικονομία των περιοχών που ζούν από την ελαιοκαλλιέργεια.
Απώλεια εργάσιμων ημερών
Το γραφείο έρευνας της Italia Olivícola εκτιμά την απώλεια ενός εκ. εργάσιμων ημερών μόνο για την μόνιμη εργασία που προσφέρουν οι ελαιώνες κατά τη διάρκεια της φάσης της συγκομιδής.
Υπό αυτή την έννοια, ο Sicolo κάνει «έκκληση στους τοπικούς και εθνικούς πολιτικούς να λάβουν υπόψη τους την κρίση που βιώνει ο ιταλικός τομέας ελαιολάδου και να πάρουν μέτρα προκειμένου να σταματήσουν οι καταστρεπτικές συνέπειες που η έλλειψη παραγωγής θα έχει για όλους τους φορείς της αλυσίδας εφοδιασμού».
«Πρέπει να πάρουμε πρωτοβουλίες οι οποίες θα δώσουν οξυγόνο στα ελαιοτριβεία, τους συνεταιρισμούς και να ξεκινήσουμε μία πραγματική αντιμετώπιση που θα οδηγήσει σε ένα καινούριο εθνικό σχέδιο για το ελαιόλαδο, ικανό να αναζωογονήσει έναν από τους βασικότερους κλάδους της ιταλικής γεωργίας», αναφέρει ο Sicolo.
Πηγή: olivenews/zougla.gr
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Οι αναρτήσεις που γίνονται από το διαδίκτυο τα κείμενα και οι φωτογραφίες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε ότι είναι δημόσια.Αναρτήσεις η αναδημοσιεύσεις, από άλλες πηγές που αναρτώνται σε αυτό το blog εκφράζουν αυτούς που τις υπογράφουν.Αν υπάρχουν πνευμ.δικαιώματα παρακαλούμε ενημερώστε μας για την αφαίρεση τους(των αναρτήσεων ή αναδημοσιεύσεων).Ενημερώστε μας άμεσα εάν θίγεστε απο κάποια ανάρτηση ώστε να την αφαιρέσουμε.
Εισαγωγικός Σχολιασμός (μπλέ γράμματα)
Σε ορισμένες αναρτήσεις υπάρχει περίπτωση σαν πρόλογος να υπάρχει δικός μας σχολιασμός.Αυτή είναι η δική μας άποψη για το θέμα και δεν υποχρεώνουμε κανέναν να την διαβάσει...
---
Τα σχόλια αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και όχι αυτή του newspull.Μη κόσμια και προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται όπου αυτά εντοπίζονται(ενημερώστε μας και εσείς εάν χρειαστεί).