Το στενό της Κάζας(φωτο Βικιπαίδεια)
Το πέρασμα
Η Κάζα είναι στενή ορεινή διάβαση στην περιοχή της Δυτικής Αττικής που διέρχεται μέσα από μία χαράδρα ανάμεσα στα όρη Κιθαιρώνας και Πάστρα. Συνδέει τη Βοιωτία με τη δυτική Αττική. Από τη θέση αυτή διέρχεται η παλαιά εθνική οδός Αθήνας-Θήβας(ΠΕΟΑΘ).
''Κατάβαση προς Κάζα''
Ιστορικά στοιχείαΤο πέρασμα της Κάζας ήταν γνωστό από την αρχαιότητα με την ονομασία πέρασμα Δρυός Κεφαλών και ήταν στρατηγικής σημασίας. Για τον έλεγχό του είχε κατασκευαστεί, τον 4ο αιώνα π.Χ., το ισχυρό φρούριο των Ελευθερών. Το φρούριο στέκει στην ανατολική πλευρά της διάβασης και διατηρείται σε καλή κατάσταση σήμερα. Την περίοδο της τουρκοκρατίας ήταν μέρος του κύριου περάσματος από την Βοιωτία προς την Μεγαρίδα και την Πελοπόννησο, που χαρακτηριζόταν Μεγάλο Δερβένι.
''Το αρχαίο φρούριο των Ελευθερών''
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ(Βαγγελης Λ.):
Το χιόνι
Τον χειμώνα όταν η χιονόπτωση είναι έντονη πολλές φορές το στενό της Κάζας ''κλείνει'' με αποτέλεσμα την διακοπή της κυκλοφορίας.Παλαιότερα πολλές φορές οδηγοί αποκλείονταν στο σημείο με τα αυτοκίνητά τους και οι ταβέρνες αναλάμβαναν την φιλοξενία τους!!
Σήμερα υπάρχει σταθμός αποχιονισμού με σύγχρονα μηχανήματα.
Το Μνημείο του ΕΛΑΣ στην Κάζα Αττικής
Βρίσκεται στην παλαιά Εθνική οδό Αθηνών - Θηβών, αμέσως πριν την διασταύρωση προς τα Βίλλια, απένταντι από το φρούριο των Ελευθερών.
Το μνημείο του ΕΛΑΣ στην Κάζα(στον λόφο απέναντι φαίνεται το φρούριο των Ελευθερών)
Στο σημείο αυτό, στις 13 Αυγούστου του 1943, τμήμα του 34ου συντάγματος του ΕΛΑΣ χτύπησε γερμανική φάλαγγα. Στη μάχη έπεσαν οι διμοιρίτες: Σταμάτης Γλιατής (Αριστείδης) από την Μάνδρα και Γιώργος Λούκος (Μελάς) από το Κριεκούκι.
Στον ίδιο χώρο (στο χάνι της Κάζας) στις 12 Αυγούστου 1944 εκτελέστηκαν τρείς Έλληνες από τους Γερμανούς.
Οι ταβέρνες ''σήμα κατατεθέν'' της Κάζας
Η Κάζα φημίζεται για τις/την ταβέρνες της...
Το ένα από τα μαγαζιά στο πέρασμα της Κάζας μένει πάντα ανοιχτό. Εκεί οι κληρονόμοι Γκιόκα συνεχίζουν τη λαμπρή παράδοση. Κυριαρχεί η σούβλα. Αρνί, κοκορέτσι, παϊδάκια και άλλες μπριζόλες, και προβατίνα παρακαλώ.
Το 1944, όταν τελείωσε η γερμανική Κατοχή, οι αδελφοί Γκιόκα από τις Ερυθρές –Κριεκούκι λεγόταν τότε– άνοιξαν ένα μαγαζί που κατέστη έκτοτε θρυλικό.
Το μαγαζί ήταν ψητοπωλείο με ονομαστό αρνί της σούβλας και είναι ακόμα και σήμερα. Τότε ήταν οι τρεις αδελφοί, ο ψηλός και αεικίνητος Θανάσης, ο Παναγιώτης και ο Τέλης. Το ονομαστό ψητοπωλείο χτίστηκε στην ανηφόρα του στενού της Κάζας με το τρεχούμενο νερό, επάνω αριστερά στην επαρχιακή οδό Αθηνών-Θηβών. Δρόμος μεγάλης κίνησης μέχρι το 1963, οπότε κατασκευάστηκε η Αθηνών-Λαμίας, μια και τότε όλα τα οχήματα, βαρέα και ελαφρά, με κατεύθυνση τη Βόρεια Ελλάδα περνούσαν από εκεί. Εκεί σταματούσαν αγκομαχώντας τα φορτηγά, αλλά και οι Αθηναίοι εκδρομείς με τις κούρσες, τις Ντοτζ, τις Σεβρολέ, τις Φορντ, τις Κάντιλακ. Υπήρχε ένα μικρό βενζινάδικο και ένα κατάστημα με ντόπια γαλακτοκομικά προϊόντα. Αλλά όλοι σταματούσαν γιατί το αρνί της σούβλας εκεί ήταν από τα καλύτερα. Όπως εξαιρετικό ήταν αυτό που σερβίριζαν –και σερβίρουν ακόμη– τα οβελιστήρια των παρόδων της πλατείας Λαού στη Λαμία ή ο θρυλικός «Αδάμος» στη Λάρισα, που βρίσκεται εκεί από το 1936 και όπου πήγε ο Ωνάσης την Κάλλας να φάνε αρνί της σούβλας.
φωτογραφία απο την ψησταριά της ταβέρνας...
Σήμερα το αρνί της σούβλας έχει γίνει όλο και πιο σπάνιο, καθώς κυριαρχούν τα άθλια γυράδικα. Μένω με την ανάμνηση των ψητοπωλείων της οδού Δώρου γύρω από την Ομόνοια της δεκαετίας του ’50. Εκεί, κοντά στο εμβληματικό πολυκατάστημα «Μινιόν», η «Ελλάς», η «Πίνδος», ο «Ταΰγετος», αλλά και προς την Τρίπολη, που το πέρασμα ήταν πάντα από τα ψητά του Σολωμού Κορινθίας.
χρησιμοποιήθηκε και κείμενα απο www.gastronomos.gr//Βικιπαίδεια
Η παλαιά εθνική Αθηνών-Θηβών κάποτε έχασε την αίγλη της. Το ένα από τα μαγαζιά στο πέρασμα της Κάζας με το αρχαίο κάστρο από πάνω, που φύλασσε την Αθηναϊκή Δημοκρατία, μένει εκεί πάντα ανοιχτό, ζωντανό και δραστήριο. Ακόμη σταματούν τα αυτοκίνητα με προσοχή, καθώς πολλοί κατεβαίνουν σπιντάτοι. Εκεί οι κληρονόμοι Γκιόκα συνεχίζουν τη λαμπρή παράδοση. Κυριαρχεί η σούβλα. Αρνί, κοκορέτσι, παϊδάκια και άλλες μπριζόλες, και προβατίνα παρακαλώ. Και όλα τα γνωστά σαλατικά, με τη μουστάρδα πάντα σε αφθονία, όπως την εποχή του Θανάση Γκιόκα, που την είχε σε δοχεία των 10 οκάδων τότε. Το σημαντικότερο: το ψητοπωλείο της Κάζας διαθέτει, εκτός από μπίρες, και δικά του κρασιά, από τους δικούς του αμπελώνες του Κιθαιρώνα.
Γι’ αυτό, για αρνί σούβλας στην Κάζα, μόλις 25 χιλιόμετρα από την Ελευσίνα, μέσα από μια πευκόφυτη διαδρομή.
newspull.gr
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Οι αναρτήσεις που γίνονται από το διαδίκτυο τα κείμενα και οι φωτογραφίες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε ότι είναι δημόσια.Αναρτήσεις η αναδημοσιεύσεις, από άλλες πηγές που αναρτώνται σε αυτό το blog εκφράζουν αυτούς που τις υπογράφουν.Αν υπάρχουν πνευμ.δικαιώματα παρακαλούμε ενημερώστε μας για την αφαίρεση τους(των αναρτήσεων ή αναδημοσιεύσεων).Ενημερώστε μας άμεσα εάν θίγεστε απο κάποια ανάρτηση ώστε να την αφαιρέσουμε.
Εισαγωγικός Σχολιασμός (μπλέ γράμματα)
Σε ορισμένες αναρτήσεις υπάρχει περίπτωση σαν πρόλογος να υπάρχει δικός μας σχολιασμός.Αυτή είναι η δική μας άποψη για το θέμα και δεν υποχρεώνουμε κανέναν να την διαβάσει...
---
Τα σχόλια αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και όχι αυτή του newspull.Μη κόσμια και προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται όπου αυτά εντοπίζονται(ενημερώστε μας και εσείς εάν χρειαστεί).