Τις τελευταίες μέρες, έχουν αρχίσει να ανεβαίνουν οι τιμές παραγωγού σε θερμοκηπιακά κηπευτικά, όπως το αγγούρι και οι πιπεριές. Για το πρώτο, μάλιστα, όπως και για συγκεκριμένες ποικιλίες πιπεριάς, η ανοδική αυτή τροχιά ισοδυναμεί με ανάσα για τους καλλιεργητές, καθώς η σεζόν μέχρι τώρα δεν ήταν ικανοποιητική σε επίπεδο εμπορίας και τιμών.
Μελίνα Ζιάγκου
Την τελευταία εβδομάδα, οι τιμές ανέβηκαν από τα χαμηλά των 40 λεπτών το κιλό στην Κρήτη, φτάνοντας την προηγούμενη Τετάρτη στα 70 λεπτά το κιλό.
Η εγχώρια αγορά έχει συγκεκριμένες δυνατότητες απορρόφησης των προϊόντων και, εάν δεν βοηθήσουν οι εξαγωγές, το αγγούρι δεν πάει καλά, εξηγούν έμπειροι συνεταιριστές. Μια τέτοια σεζόν ήταν η φετινή, «γιατί συμπέσαμε με τους Ισπανούς, οι οποίοι είχαν πολύ ήπιο χειμώνα και υπερπαραγωγή με πολύ χαμηλές τιμές», όπως μας είπε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ιεράπετρας «Ανατολή», Φώντας Δουλούμης. Την τελευταία εβδομάδα, οι τιμές ανέβηκαν από τα χαμηλά των 40 λεπτών το κιλό στην Κρήτη, φτάνοντας την προηγούμενη Τετάρτη στα 70 λεπτά το κιλό. Αντίστοιχη τροχιά ακολουθεί η τιμή και για το θερμοκηπιακό αγγούρι των Φιλιατρών, το οποίο φέτος έχει σημαντικά μικρότερες αποδόσεις. Μέχρι πριν από 15 ημέρες, οι αποδόσεις, λόγω των καιρικών συνθηκών που επικράτησαν κατά την καλλιεργητική περίοδο, κυμαίνονταν μεταξύ 600-800 ζευγαριών/στρέμμα.
Τις τελευταίες δέκα-δώδεκα ημέρες, η περιορισμένη ηλιοφάνεια ανέκοψε την ανάπτυξη των μικρότερων καρπών και, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Φιλιατρών, Γιώργο Αλεξανδρόπουλο, οι αποδόσεις των επόμενων ημερών αναμένονται σημαντικά μειωμένες ακόμα και σε 300 ζευγάρια/στρέμμα. Η τιμή πριν από δύο ημέρες είχε ανέβει στα 50 λεπτά/ζευγάρι, από τα 35 λεπτά του προηγούμενου διαστήματος.
Ανοδικά κινείται και η πιπεριά Φλωρίνης, που στο Τυμπάκι, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτοβιομηχανικού Συνεταιρισμού, Βαγγέλη Τσιμπραγάκη, πήρε μέρος από τα στρέμματα που «έχασε» η ντομάτα φέτος στην περιοχή, ως προϊόν που έχει εξαγωγικό πρόσημο όλη τη χρονιά. Έτσι, επικρατεί με ποσοστό 50% μεταξύ όλων των ποικιλιών πιπεριάς. Ωστόσο, όπως σημειώνει, ενώ τα προηγούμενα χρόνια είχε σταθερή τιμή, τελευταία το Μαρόκο, η Τυνησία και η Αλγερία ασκούν έντονο ανταγωνισμό, ασκώντας πιέσεις στην τιμή.
Έτσι, χρειάστηκε να πλησιάσει και το Πάσχα των Καθολικών για να ανέβει η τιμή στα 2,8 ευρώ το κιλό, ενώ μέχρι πριν από δύο εβδομάδες παρέμεναν καθηλωμένες κάτω από 2 ευρώ το κιλό στα δημοπρατήρια. Τα υπόλοιπα «πιπέρια», όπως τα λένε οι Κρητικοί παραγωγοί, Τσάρλεστον (κέρατο), ουγγαρέζικο, φλάσκα, ντολμάς, «τα βάζουν συγκεκριμένοι καλλιεργητές, που έχουν την εξειδίκευση, δεν παρουσιάζουν αυξομειώσεις στις αποδόσεις, όπως άλλα κηπευτικά, και έχουν σταθερή παραγωγή και σταθερή τιμή», αναφέρει ο κ. Τσιμπραγάκης. Έτσι, μέσα στον χειμώνα, οι τιμές ήταν αναμενόμενες, στα 1,2-1,4 ευρώ το κιλό. Στο 1,7 πιάνουν στο δημοπρατήριο τις τελευταίες μέρες.
πηγη
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Οι αναρτήσεις που γίνονται από το διαδίκτυο τα κείμενα και οι φωτογραφίες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε ότι είναι δημόσια.Αναρτήσεις η αναδημοσιεύσεις, από άλλες πηγές που αναρτώνται σε αυτό το blog εκφράζουν αυτούς που τις υπογράφουν.Αν υπάρχουν πνευμ.δικαιώματα παρακαλούμε ενημερώστε μας για την αφαίρεση τους(των αναρτήσεων ή αναδημοσιεύσεων).Ενημερώστε μας άμεσα εάν θίγεστε απο κάποια ανάρτηση ώστε να την αφαιρέσουμε.
Εισαγωγικός Σχολιασμός (μπλέ γράμματα)
Σε ορισμένες αναρτήσεις υπάρχει περίπτωση σαν πρόλογος να υπάρχει δικός μας σχολιασμός.Αυτή είναι η δική μας άποψη για το θέμα και δεν υποχρεώνουμε κανέναν να την διαβάσει...
---
Τα σχόλια αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και όχι αυτή του newspull.Μη κόσμια και προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται όπου αυτά εντοπίζονται(ενημερώστε μας και εσείς εάν χρειαστεί).