Η στρατιωτική βάση του Κατσιμιδίου στην «καρδιά» της Πάρνηθας, ακίνητα του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας στις Ερυθρές αλλά και στρατόπεδο στα Παλάτι α Ωρωπού, συγκαταλέγονται ανάμεσα στους 10 χώρους που εξετάστηκαν από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για την κατασκευή των φυλακών Κορυδαλλού. Αυτό προκύπτει από τη σχετική έρευνα της οκταμελούς Επιτροπής -που παρουσιάζει «Το Βήμα»- κι η οποία τελικώς πρότεινε (ως πρώτη στη σχετική βαθμολόγηση) μια έκταση περίπου 100 στρεμμάτων που ανήκε στην Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου και ήταν παλιά βάση του ΝΑΤΟ στον Ασπρόπυργο, σε απόσταση 25 χιλιομέτρων από το κέντρο της Αθήνας και έξι χλμ. από τον αντίστοιχο κόμβο της Αττικής οδού.
Αναδασωτέα έκταση η περιοχή – οι πρώτες αντιδράσεις
Ωστόσο, όπως ανέφερε μιλώντας προς «Το Βήμα» ο δήμαρχος Ασπροπύργου κ. Νίκος Μελετίου «δεν έχει υπάρξει καμιά ενημέρωση των τοπικών αρχων, ενώ η προτεινόμενη περιοχή –ανήκει στην Πάρνηθα- έχει κηρυχθεί αναδασωτέα μετά την μεγάλη πυρκαγιά που είχε σημειωθεί προ τριετίας». Πάντως εντός των επομένων ημερών αναμένεται να συνεδριάσει το δημοτικό συμβούλιο για να ορισθεί η στάση των κατοίκων της περιοχής. Με αναφορές ότι «η κατασκευή και η λειτουργία των φυλακών θα επιβαρύνει περαιτέρω την περιοχή του Ασπροπύργου που έχει διυλιστήρια, μεγάλες βιομηχανίες, διαλυτήρια πλοίων αλλά και τον κύριο ΧΥΤΑ της Αττικής». Μάλιστα το 2004 και το 2009 υπήρξαν έντονες αντιδράσεις για την κατασκευή στο ίδιο στρατόπεδο μιας φυλακής για τα αδικήματα που διαπράττονταν στην διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας αλλά και για να γίνει –προ δεκα ετών- χώρος παραμονής μεταναστών. Μάλιστα για το ίδιο στρατόπεδο υπήρχαν προ 12ετίας προτάσεις να γίνουν δικαστικές φυλακές ή ακόμη και κέντρο εκπαίδευσης της Πυροσβεστικής που δεν υλοποιήθηκαν. Ωστόσο στελέχη του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ανέφεραν ότι το εν λόγω στρατόπεδο –όπου τον τελευταίο καιρό γίνονταν σκοπευτικοί αγώνες και στίβος μάχης soft ball- αποτελεί την καλύτερη επιλογή και δεν θα υπάρχει ενόχληση των κατοίκων του Ασπροπύργου.
Το πόρισμα της επιτροπής
Μετά την εξαγγελία λοιπόν του Πρωθυπουργού κ. Κωνσταντίνου Μητσοτάκη για μεταφορά των φυλακών Κορυδαλλού συνεστήθη Επιτροπή στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι της ΕΛ.ΑΣ (σσ. ενας εξ αυτών από την Διεύθυνση Διαχείρισης Κρίσεων), από τις Ενοπλες Δυνάμεις αλλά και διευθυντές φυλακών, η οποία στις 25 Αυγούστου παρέδωσε την βαθμολόγηση των υποψηφίων 10 χώρων, έχοντας στην κορυφαία θέση το παλιό στρατόπεδο του ΝΑΤΟ στον Ασπρόπυργο. Οι άλλοι χώροι ήταν στρατόπεδο Λιόση στα Λιόσια, το στρατόπεδο Γερακινής στην Μαλακάσα, το στρατόπεδο Μαχαίρα στον Αυλώνα, στρατιωτικές αποθήκες στην Δερβενοχώρια, η παλιά βάση Κατσιμιδίου στην περιοχή των Αφιδνών, στρατόπεδο στα Λεγραινά στο Σούνιο , αντίστοιχος χώρος στα Νέα Παλάτια Ωρωπού αλλά κι ακίνητο του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας στην περιοχή των Ερυθρών. Τα κριτήρια επιλογής ήταν ανάμεσα στα άλλα η βλάστηση και η κλίση του επιλεγόμενου χώρου, η σύνδεση με βασικούς οδικούς άξονες, η αποφυγή δημιουργίας πολεοδομικών προβλημάτων, οι αποστάσεις από νοσοκομεία, η ασφάλεια του χώρου για αποτροπή από δράσεων, οι μεταγωγές κρατουμένων χωρίς δυσχέρειες, η διευκόλυνση στις μετακινήσεις των σωφρονιστικών και διοικητικών υπαλλήλων, η προσβασιμότητα από συγγενείς των κρατουμένων, δικηγόρων κλπ . Μάλιστα το τελευταίο κριτήριο ήταν αυτό που φαίνεται να οδήγησε στην «απόρριψη» χώρων όπως η Αυλώνα κι η Μαλακάσα που βρίσκονται σε σχεδόν τριπλάσια απόσταση από εκείνην του Ασπροπύργου και θα υπήρχαν διαμαρτυρίες από τους οικείους και τους νομικούς εκπροσώπους των κρατουμένων. Σύμφωνα με πληροφορίες 3-4 από τις προτεινόμενες περιοχές ουσιαστικά πήραν μηδενική βαθμολογία λόγω γειτνίασης με αρχαιολογικούς χώρους ή γιατί βρίσκονταν εκτός Αττικής.
Σημειώνεται ότι η εν λόγω βαση του ΝΑΤΟ στην Ελευσίνα ήταν μία από τις 40 εγκαταστάσεις των ΗΠΑ και της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας που άρχισαν να δημιουργούνται το 1953 στην χώρα μας κι έκλεισαν σταδιακά μετά το 1990.
Αναφέρεται τέλος ότι στον εν λόγω χώρο που εχει δεκάδες κτίρια, ειδικές υπερυψωμένες σκοπιές ελέγχου του στρατοπέδου κι άλλες εγκαταλελειμμένες υποδομές θα κατασκευασθεί σωφρονιστικό καταστημα με βάση διεθνή πρότυπα αλλά και τουλάχιστον 5-6 αίθουσες δικαστηρίων όπου θα διεξάγονται οι πλέον σημαντικές δίκες για ποινικές υποθέσεις. Στον ίδιο χώρο πιθανον θα δημιουργηθεί ψυχιατρείο, νοσοκομείο φυλακών αλλά και υπηρεσία του ΟΚΑΝΑ. Κι όλα αυτά θα συνδυασθούν με την επανασύσταση ειδικής πολυμελούς ομάδας επιθεωρητών –«ράμπο» για έκτακτους ελέγχους στις φυλακές, με αλλαγές στο σωφρονιστικό κώδικα κι άλλες κρίσιμες μεταβολές .
πηγη ΤΟ ΒΗΜΑ
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Οι αναρτήσεις που γίνονται από το διαδίκτυο τα κείμενα και οι φωτογραφίες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε ότι είναι δημόσια.Αναρτήσεις η αναδημοσιεύσεις, από άλλες πηγές που αναρτώνται σε αυτό το blog εκφράζουν αυτούς που τις υπογράφουν.Αν υπάρχουν πνευμ.δικαιώματα παρακαλούμε ενημερώστε μας για την αφαίρεση τους(των αναρτήσεων ή αναδημοσιεύσεων).Ενημερώστε μας άμεσα εάν θίγεστε απο κάποια ανάρτηση ώστε να την αφαιρέσουμε.
Εισαγωγικός Σχολιασμός (μπλέ γράμματα)
Σε ορισμένες αναρτήσεις υπάρχει περίπτωση σαν πρόλογος να υπάρχει δικός μας σχολιασμός.Αυτή είναι η δική μας άποψη για το θέμα και δεν υποχρεώνουμε κανέναν να την διαβάσει...
---
Τα σχόλια αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και όχι αυτή του newspull.Μη κόσμια και προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται όπου αυτά εντοπίζονται(ενημερώστε μας και εσείς εάν χρειαστεί).