Υποχώρησαν 18% οι τιμές από τo 2011, σημάδια ανάκαμψης τα τελευταία δύο χρόνια..
Σημαντική πτώση των τιμών αγοράς αγροτικής γης στην Ελλάδα στο διάστημα της τελευταίας οκταετίας καταγράφουν τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat), με την κτηματαγορά, πάντως, να εμφανίζει κάποια δειλά σημάδια ανάκαμψης από το 2017 και μετά.
Σύμφωνα με τη Eurostat, η Ελλάδα και η Ιταλία είναι οι μοναδικές χώρες της ΕΕ στις οποίες την περίοδο 2011-2017 η μέση τιμή αγοράς αγροτικής γης κινήθηκε πτωτικά. Αν, όμως, για τους γείτονες η μείωση των τιμών περιορίστηκε στο 2%, για τη χώρα μας το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 18%, γεγονός που της δίνει την άτυπη -αρνητική- πρωτιά μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών για τα οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία.
Σε απόλυτα νούμερα, η μέση εμπορική τιμή αγροτικής γης στην Ελλάδα το 2017 ήταν 1.262 ευρώ/στρέμμα, όταν το 2011 έφτανε τα 1.539 ευρώ/στρέμματα. Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι το 2017 είναι η πρώτη χρονιά στο εξεταζόμενο από τη
διάστημα που οι τιμές δείχνουν να ανακάμπτουν, καθώς το 2016 η μέση τιμή αγοράς ήταν ακόμα χαμηλότερη στα 1.252 ευρώ/στρέμμα. Μάλιστα, η ανοδική αυτή τάση συνεχίζεται και το 2018, που η μέση τιμή εμφανίζεται αυξημένη έτι περαιτέρω στα 1.275 ευρώ/στρέμμα.
Ακριβότερη η Πελοπόννησος από τη Θεσσαλία
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει όμως και η διαφοροποίηση των τιμών σε επίπεδο ελληνικής επικράτειας. Έτσι, αν εξαιρέσουμε τα νησιά του Αιγαίου (όπου με 4.000 ευρώ/στρέμμα στο Βόρειο Αιγαίο και άνω των 5.000 ευρώ/στρέμμα στο Νότιο καταγράφονται οι υψηλότερες αξίες), οι ακριβότερες τιμές αγοράς εντοπίζονται στην Πελοπόννησο και στην Κρήτη με 3.843 ευρώ/στρέμμα και 2.418 ευρώ/στρέμμα αντίστοιχα το 2018. Στον αντίποδα, οι χαμηλότερες τιμές «ανήκουν» στη Δυτική Μακεδονία και στα Ιόνια νησιά με 779 ευρώ/στρέμμα και 600 ευρώ/στρέμμα, ενώ όχι πολύ μακριά τους βρίσκεται η Αν. Μακεδονία-Θράκη με 849 ευρώ/στρέμμα.
Η μέση τιμή της αγροτικής γης στη Θεσσαλία ανέρχεται σε 1.351 ευρώ/στρέμμα και, μάλιστα, σημειώνει άνοδο επί τρία συνεχόμενα έτη, όπως και στην Κεντρική Μακεδονία, που για το 2018 διαμορφώνεται σε 993 ευρώ/στρέμμα. Στη Στερεά Ελλάδα ένα στρέμμα κοστίζει κατά μέσο όρο 1.975 ευρώ/στρέμμα, ελαφρώς φθηνότερα δηλαδή από την Ήπειρο, όπου η μέση τιμή διαμορφώνεται σε 1.998 ευρώ/στρέμμα, αλλά βρίσκεται σε διαρκή πτώση από το 2015 (2.487 ευρώ/στρέμμα τη συγκεκριμένη χρονιά).
Σχεδόν 7.000 ευρώ το στρέμμα στην Ολλανδία
Σε επίπεδο χωρών, η Eurostat καταγράφει τη χαμηλότερη μέση τιμή αγροτικής γης στη Ρουμανία με 208 ευρώ/στρέμμα το 2017 και την υψηλότερη στην Ολλανδία με 6.819 ευρώ/στρέμα. Μάλιστα, στην τελευταία είναι αξιοσημείωτο ότι οι τιμές σε όλες τις περιοχές της ξεπερνούν τους εθνικούς μέσους όρους των υπόλοιπων κρατών. Εξάλλου, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, η ακριβότερη περιοχή της ΕΕ είναι τα ισπανικά Κανάρια Νησιά, όπου ένα στρέμμα κοστίζει πάνω από 13.126 ευρώ, ενώ η φθηνότερη το Yugozapaden της Βουλγαρίας με μέση τιμή 154 ευρώ/στρέμμα.
Με την εξαίρεση της Ελλάδας και της Ιταλίας που προαναφέραμε, οι εμπορικές τιμές της αγροτικής γης αυξήθηκαν σε όλες τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ από το 2011 μέχρι το 2017, με τους υψηλότερους ρυθμούς να καταγράφονται από τη Eurostat στην Τσεχία (τρεισίμησι φορές πάνω στο εξεταζόμενο διάστημα), στη Λιθουανία, στην Εσθονία και στην Ουγγαρία. Επιπλέον, σε όλες τις περιπτώσεις, όπως σημειώνει η ευρωπαϊκή υπηρεσία, η αγροτική γη κοστίζει αρκετά παραπάνω από τους βοσκότοπους, με τη μεγαλύτερη διαφορά να εντοπίζεται στην Ελλάδα και στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, όπου η αγροτική γη είναι έως και 20 φορές ακριβότερη.
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Οι αναρτήσεις που γίνονται από το διαδίκτυο τα κείμενα και οι φωτογραφίες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε ότι είναι δημόσια.Αναρτήσεις η αναδημοσιεύσεις, από άλλες πηγές που αναρτώνται σε αυτό το blog εκφράζουν αυτούς που τις υπογράφουν.Αν υπάρχουν πνευμ.δικαιώματα παρακαλούμε ενημερώστε μας για την αφαίρεση τους(των αναρτήσεων ή αναδημοσιεύσεων).Ενημερώστε μας άμεσα εάν θίγεστε απο κάποια ανάρτηση ώστε να την αφαιρέσουμε.
Εισαγωγικός Σχολιασμός (μπλέ γράμματα)
Σε ορισμένες αναρτήσεις υπάρχει περίπτωση σαν πρόλογος να υπάρχει δικός μας σχολιασμός.Αυτή είναι η δική μας άποψη για το θέμα και δεν υποχρεώνουμε κανέναν να την διαβάσει...
---
Τα σχόλια αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και όχι αυτή του newspull.Μη κόσμια και προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται όπου αυτά εντοπίζονται(ενημερώστε μας και εσείς εάν χρειαστεί).