Ήταν νέο κρύο πρωινό πριν από 28 χρόνια. Το αεροσκάφος C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας, με τον κωδικό αριθμό 748, ετοιμάζεται να απογειωθεί από το αεροδρόμιο της Ελευσίνας, με προορισμό το Ηράκλειο της Κρήτης, Επιβαίνοντες 63 άτομα, σμηνίτες και πλήρωμα, ενώ ο αριθμός των επιβαινόντων θα αυξάνονταν μετά από μία στάση στην Αγχίαλο. Το ημερολόγιο δείχνει 5 Φεβρουαρίου 1991.
Είκοσι λεπτά μετά την απογείωση το στίγμα του μεταφορικού αεροσκάφους της Π.Α.. χάνεται από το ραντάρ. Χρειάστηκαν τρεις ημέρες αδιάκοπης έρευνες, μέχρι -στις 8 Φεβρουαρίου- να βρεθούν και να αναγνωριστούν τα πρώτα συντρίμμια στην κορυφή Τσατάλι του όρους Όθρυς στην Εύβοια σε υψόμετρο 1.520. Τα μοιραία ευρήματα εντοπίζει ένα στρατιωτικό ελικόπτερο και αμέσως ειδοποιεί τις ερευνητικές ομάδες, περίπου 60 χιλιόμετρα μακριά από το σημείο που θα έπρεπε να βρίσκονταν.
Σύμφωνα με τις επίσημες αναφορές, το ρολόι στον πύργο ελέγχου της 111ΠΜ στη Νέα Αγχίαλο έδειχνε 12:55 το μεσημέρι, ενώ το C-130 επιχειρούσε προσγείωση διά οργάνων, λόγω χαμηλής νέφωσης και κακοκαιρίας που επικρατούσε στην περιοχή. Στην επιχείρηση εντοπισμού των συντριμμιών και τυχόν επιζώντων, συμμετείχαν οχτώ F-16, δύο C-130, δυο CL-215 Canadair, δύο ελικόπτερα Chinook, ελικόπτερα του Πολεμικού Ναυτικού και αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας. Από εδάφους δυνάμεις καταδρομών και πεζοναυτών αρχίζουν να «χτενίζουν» τα πιθανά σημεία πτώσης του, ψάχνοντας κυρίως πάνω από τη νοητή γραμμή της πορείας που θα έπρεπε να είχε ακολουθήσει.
Τα σενάρια στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων
Τελικά, το σημείο που εντοπίστηκε ήταν η κορυφή Τσατάλι του όρους Όθρυς. Όλοι επιβαίνοντες, 5 μέλη του πληρώματος και 58 σμηνίτες, ήταν νεκροί. Τα αίτια του πολύνεκρου αεροπορικού δυστυχήματος δεν έγιναν ποτέ γνωστά. Για εβδομάδες στα πρωτοσέλιδα του Τύπου της εποχής θα κυριαρχεί η αεροπορική τραγωδία που συγκλόνισε την Ελλάδα. Σενάρια επί σεναριών, που έκαναν λόγο ακόμη και για εχθρικό αεροσκάφος που πετούσε κοντά και αποσυντόνισε με «ηλεκτρονικό πόλεμο» τα όργανα του αεροσκάφους, μέχρι και για έκρηξη σε πυρομαχικά που μετέφερε το μοιραίο C-130. Την αλήθεια δεν την μάθαμε ποτέ...
Η δίκη έγινε 3 χρόνια μετά, με κατηγορούμενο τον χειριστή του πύργου ελέγχου στον Αλμυρό του Βόλου, ο οποίος καταδικάστηκε σε 2ετή φυλάκιση με αναστολή. Σε δίκη του 1996, ο κατηγορούμενος αθωώθηκε παμψηφεί, αλλά λίγα χρόνια αργότερα, σε ηλικία 52 ετών, πέθανε ζωή λόγω κατάθλιψης.
reader.gr
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Οι αναρτήσεις που γίνονται από το διαδίκτυο τα κείμενα και οι φωτογραφίες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε ότι είναι δημόσια.Αναρτήσεις η αναδημοσιεύσεις, από άλλες πηγές που αναρτώνται σε αυτό το blog εκφράζουν αυτούς που τις υπογράφουν.Αν υπάρχουν πνευμ.δικαιώματα παρακαλούμε ενημερώστε μας για την αφαίρεση τους(των αναρτήσεων ή αναδημοσιεύσεων).Ενημερώστε μας άμεσα εάν θίγεστε απο κάποια ανάρτηση ώστε να την αφαιρέσουμε.
Εισαγωγικός Σχολιασμός (μπλέ γράμματα)
Σε ορισμένες αναρτήσεις υπάρχει περίπτωση σαν πρόλογος να υπάρχει δικός μας σχολιασμός.Αυτή είναι η δική μας άποψη για το θέμα και δεν υποχρεώνουμε κανέναν να την διαβάσει...
---
Τα σχόλια αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και όχι αυτή του newspull.Μη κόσμια και προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται όπου αυτά εντοπίζονται(ενημερώστε μας και εσείς εάν χρειαστεί).