Με τη διακίνηση του προϊόντος να έχει καλή εικόνα, παρά το λιγότερο προϊόν λόγω των περσινών καταστροφών της Θήβας, το κρεμμύδι δείχνει να τραβά περισσότερο το ενδιαφέρον των παραγωγών σε σύγκριση με την πατάτα, αφού αναμένεται να σπαρθούν περισσότερα στρέμματα, ενώ έχει εξαπλωθεί και σε άλλες περιοχές.
Οι περσινές απώλειες από το χαλάζι οδήγησαν στο να χαθεί το 30%-40% της παραγωγής στην περιοχή, εκτίμησε ο παραγωγός Δημήτρης Ματάλας, αφήνοντας «λειψές» ποσότητες, αλλά και προϊόν που εμφάνισε δυσκολίες στην αποθήκευση. Αυτή την περίοδο, τα κρεμμύδια από τη συγκομιδή του Αυγούστου βρίσκονται αποθηκευμένα στα ψυγεία, με την τιμή να φτάνει στα 50 λεπτά/κιλό μαζί με το κόστος συντήρησης, όταν τον Αύγουστο κινούνταν στα 30 λεπτά/κιλό για τον παραγωγό.
Τις καλές ημέρες του Ιανουαρίου περίμεναν οι παραγωγοί κρεμμυδιών και αρχές της εβδομάδας ξεκίνησαν τις πρώτες σπορές. Όλα θα εξαρτηθούν από τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν.
Όπως μας ενημερώνει ο Τάσος Κρουσταλάκης, γεωπόνος από τη Θήβα, «οι παραγωγοί κρεμμυδιού έχουν ξεκινήσει τις σπορές, οι οποίες θα ολοκληρωθούν προς τα τέλη Φεβρουαρίου με αρχές του Μάρτη. Οι ίδιοι παρουσιάζουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τη σπορά σε σύγκριση με άλλες χρονιές και όλα δείχνουν ότι θα έχουμε μία αύξηση στις καλλιεργούμενες εκτάσεις για τη νέα περίοδο». Για μεγαλύτερο κόστος σε σύγκριση με πέρσι κάνει λόγο ο Δημήτρης Συκαράς, παραγωγός από τη Θήβα, αλλά, όπως δηλώνει, «αυτό δεν θα επηρεάσει τις τελικές αποφάσεις των παραγωγών, καθώς λόγω της τιμής του προϊόντος αναμένεται αύξηση των καλλιεργειών».
Στα πάνω της η Φθιώτιδα
Παράλληλα, ομαλά εξελίσσονται οι καλλιέργειες από τις σπορές του Οκτωβρίου στις περιοχές της Φθιώτιδας, με τα φυτά να παρουσιάζουν σημαντική ανάπτυξη για την εποχή.
Η μέχρι τώρα εικόνα δείχνει ότι θα υπάρξει πρωίμιση στην παραγωγή, σε ό,τι αφορά τα λευκά κρεμμύδια, η οποία μπορεί να επηρεάσει σε σημαντικό βαθμό την τιμή των Βατικιώτικων, εκτίμησε ο Γιάννης Σταύρου, γεωπόνος της περιοχής. Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, η έναρξη της χειμερινής σποράς στην περιοχή εξαρτάται φυσικά από τον καιρό.
«Οι σπορές του Ιανουαρίου έχουν το πλεονέκτημα της πρωίμισης της παραγωγής, αλλά και το γεγονός ότι ανταγωνίζονται τα ζιζάνια στο χωράφι», εξήγησε ο κ. Σταύρου, εφιστώντας την προσοχή των καλλιεργητών στην προμήθεια πολλαπλασιαστικού υλικού, καθώς, όπως επεσήμανε, «το τελευταίο διάστημα έχουν παρατηρηθεί προσβολές από εχθρούς και ασθένειες που δεν είναι εύκολες στην καταπολέμησή τους».
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Οι αναρτήσεις που γίνονται από το διαδίκτυο τα κείμενα και οι φωτογραφίες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε ότι είναι δημόσια.Αναρτήσεις η αναδημοσιεύσεις, από άλλες πηγές που αναρτώνται σε αυτό το blog εκφράζουν αυτούς που τις υπογράφουν.Αν υπάρχουν πνευμ.δικαιώματα παρακαλούμε ενημερώστε μας για την αφαίρεση τους(των αναρτήσεων ή αναδημοσιεύσεων).Ενημερώστε μας άμεσα εάν θίγεστε απο κάποια ανάρτηση ώστε να την αφαιρέσουμε.
Εισαγωγικός Σχολιασμός (μπλέ γράμματα)
Σε ορισμένες αναρτήσεις υπάρχει περίπτωση σαν πρόλογος να υπάρχει δικός μας σχολιασμός.Αυτή είναι η δική μας άποψη για το θέμα και δεν υποχρεώνουμε κανέναν να την διαβάσει...
---
Τα σχόλια αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και όχι αυτή του newspull.Μη κόσμια και προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται όπου αυτά εντοπίζονται(ενημερώστε μας και εσείς εάν χρειαστεί).