Του Αλεβιζάκη Παναγιώτη
Μέλος της ΚΔ. Του ΟΕΕ εκ/που της Ανεξάρτητης Κίνησης Οικονομολόγων Ελλάδας
Το σύνολο του επιχειρηματικού κόσμου είδε τα προγράμματα χρηματοδότησης - ΤΕΠΙΧ ΙΙ ,το πρόγραμμα 80-20 και το πρόγραμμα χρηματοδότησης των τόκων - ως μια σημαντική βοήθεια από την πλευράς της πολιτείας ώστε να περάσουν στην επόμενη ημέρα της κρίσης που δημιούργησε η πανδημία. Όλες οι επιχειρήσεις ζήτησαν την στήριξη της πολιτείας η οποία διαβεβαίωνε και κυρίως μέσω του αρμόδιου υπουργού κ. Άδωνι Γεωργιάδη ότι καθ’ οιονδήποτε τρόπο θα στηριχτεί ο επιχειρηματικός κόσμος τον οποίο μάλιστα καλούσε να στηρίξει με την σειρά τους τους εργαζομένους. Όμως, το αποτέλεσμα των εξαγγελιών και των διακηρύξεων ήταν απογοητευτικό για την πλειοψηφία των επιχειρήσεων. Ελάχιστες επιχειρήσεις επωφελήθηκαν με μικρά ποσά και σήμερα σύσσωμος ο επιχειρηματικός κόσμος γίνεται θεατής των καθημερινών τηλε-εμφανίσεων του υπουργού που διακηρύσσει ότι οι τράπεζες δεν κάνουν την δουλειά τους.
Οι τράπεζες από την πλευρά τους μιλούν ότι η κυβέρνηση δεν λέει την αλήθεια και ότι καθυστερεί να πάρει αποφάσεις μέσω του ΕΤΕΑΝ και ότι εξαντλήθηκαν οι διαθέσιμοι πόροι επιστρέφοντας έως και τα ¾ των τραπεζικών εγκρίσεων.
Που είναι η αλήθεια στα λόγια του αρμόδιου υπουργού κ. Άδωνι Γεωργιάδη ή στις διαβεβαιώσεις των τραπεζών ότι η κυβέρνηση εμπαίζει τον επιχειρηματικό κόσμο ;
Το σίγουρο είναι ότι οι περισσότερες επιχειρήσεις, αφού ξόδεψαν αρκετά χρήματα και χρόνο στην γραφειοκρατία των ανωτέρω προγραμμάτων χρηματοδότησης, έμειναν χωρίς χρήμα για να στηρίξουν την παραγωγή.
Οι διακηρύξεις κ. υπουργέ δεν λύνουν τα προβλήματα. Και αν πραγματικά οι τράπεζες είναι αυτές που δημιουργούν το πρόβλημα στην χρηματοδότηση των επιχειρήσεων έχετε εσείς αποκλειστικά την ευθύνη. Οφείλετε να ζητήσετε οι επιχειρήσεις να υποβάλλουν ξανά τις αιτήσεις μέσω του ΕΤΕΑΝ η της ΑΑΔΕ και αξιολογώντας κάθε πρόταση – μέθοδοι υπάρχουν – να προχωρήσετε στην χρηματοδότηση των επιχειρήσεων. Αυτή η πρόταση μπορεί σε μικρό χρονικό διάστημα να εφαρμοστεί και να αρχίσει το κράτος να χρηματοδοτεί ανάγκες των επιχειρήσεων.
Οι σύμβουλοι των επιχειρήσεων έχουν την επιστημονική επάρκεια να ανταποκριθούν σε οποιοδήποτε εγχείρημα τολμήσετε , αυτό έχει δείξει η εμπειρία αυτή την περίοδο.
Το ζητούμενο είναι γιατί αφού σας δημιουργούν(;) προβλήματα οι τράπεζες δεν αξιοποιείται άλλες επιλογές και αρκείστε στις καταγγελίες των τραπεζών. Με τα λόγια και τις αλληλοκατηγορίες δεν σώζονται οι επιχειρήσεις.
Γνωρίζουμε ότι οι τράπεζες στην Ελλάδα δεν έχουν ή δεν μπορούν να χρηματοδοτήσουν την Ελληνική επιχειρηματικότητα όσο αυτή χρειάζεται.
Για τους λόγους αυτούς, κ. Υπουργέ οφείλετε να υποστηρίξετε παράλληλους χρηματοδοτικούς μηχανισμούς μέσω της ΕΤΑΕΝ , την ΑΑΔΕ ή/και του δικτύου των Συνεταιριστικών Τραπεζών ώστε να χρηματοδοτηθούν οι Ελληνικές Επιχειρήσεις άμεσα με το μικρότερο δυνατόν κόστος και γραφειοκρατία.
Μέχρι σήμερα, σύσσωμος ο επιχειρηματικός κόσμος ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα των καιρών και συνέβαλλε τα μέγιστα των δυνατοτήτων του τόσο για την αποφυγή της πανδυμίας όσο και της στήριξης την απασχόλησης. Όμως, χωρίς τη βοήθεια από τον κρατικό μηχανισμό, μέχρι πότε μπορεί να αντέξει η ελληνική επιχείρησης;
Αν με το άνοιγμα των αγορών οι επιχειρήσεις δεν αντέξουν τον διεθνή ανταγωνισμό, ευθύνη θα έχετε αποκλειστικά εσείς κ. Υπουργέ που όλο αυτό το χρονικό διάστημα σκορπίσατε υποσχέσεις, επιτρέψατε τη λειτουργία πλήθος ψηφιακών εφαρμογών που συντέλεσαν στην κατακόρυφη αύξηση της ηλεκτρονικής γραφειοκρατίας, επιβάλλατε αιτήσεις και ζητήσατε στοιχεία από τις επιχειρήσεις που δεν συνάδουν με την απλοποίηση της λειτουργίας της αγοράς.
κ. Υπουργέ οφείλετε να ενημερώσετε τη Βουλή και τους Φορολογούμενους , μέσω της διαύγειας, τα αναλυτικά στοιχεία των δαπανών για την χρηματοδότηση των επιχειρήσεων , για να δούμε τελικά πόσα χρήματα σπαταλήθηκαν για τα προγράμματα χρηματοδότησης και πόσα από αυτά έφτασαν στα ταμεία των επιχειρήσεων που ζήτησαν χρηματοδότηση.
Πρέπει να ενημερωθούν όλοι οι φορολογούμενοι που και για ποιο σκοπό έγινε η δαπάνη της χρηματοδότησης, ποιος έλαβε χρήματα, τι ποσό έλαβε και για ποιον σκοπό.
Η διαφάνεια στα προγράμματα χρηματοδότησης αποτελεί δικαίωμα των επιχειρήσεων αλλά και υποχρέωση της κυβέρνησης στα πλαίσια της λογοδοσίας και της χρηστής διοίκησης. Μόνο έτσι θα προστατεύσετε την κυβέρνησή σας και οι επιχειρήσεις θα πειστούν ότι δεν τους κοροϊδεύετε.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟ FACEBOOK ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΕΔΩ(ΚΛΙΚ)
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Οι αναρτήσεις που γίνονται από το διαδίκτυο τα κείμενα και οι φωτογραφίες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε ότι είναι δημόσια.Αναρτήσεις η αναδημοσιεύσεις, από άλλες πηγές που αναρτώνται σε αυτό το blog εκφράζουν αυτούς που τις υπογράφουν.Αν υπάρχουν πνευμ.δικαιώματα παρακαλούμε ενημερώστε μας για την αφαίρεση τους(των αναρτήσεων ή αναδημοσιεύσεων).Ενημερώστε μας άμεσα εάν θίγεστε απο κάποια ανάρτηση ώστε να την αφαιρέσουμε.
Εισαγωγικός Σχολιασμός (μπλέ γράμματα)
Σε ορισμένες αναρτήσεις υπάρχει περίπτωση σαν πρόλογος να υπάρχει δικός μας σχολιασμός.Αυτή είναι η δική μας άποψη για το θέμα και δεν υποχρεώνουμε κανέναν να την διαβάσει...
---
Τα σχόλια αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και όχι αυτή του newspull.Μη κόσμια και προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται όπου αυτά εντοπίζονται(ενημερώστε μας και εσείς εάν χρειαστεί).