Ιδιαίτερα προβληματισμένοι οι επιστήμονες για το φαινόμενο ντόμινο αλλά και για την υποτονική μετασεισμική ακολουθία n Στην περιοχή δεν έχει καταγραφεί σεισμός μεγαλύτερος των 5,5 ρίχτερ εδώ και σχεδόν 30 χρόνια
Επιφυλακτικοί εμφανίζονται οι σεισμολόγοι μετά το χτύπημα του Εγκέλαδου, μεγέθους 5,1 ρίχτερ, που αναστάτωσε την Πελοπόννησο και την Αττική μία ώρα μετά τα μεσάνυχτα του Σαββάτου. Η δόνηση εκδηλώθηκε σε μία από τις πιο «ευαίσθητες» σεισμικά περιοχές της χώρας, τον Κορινθιακό Κόλπο, ενώ μέχρι αργά χθες το βράδυ η μετασεισμική ακολουθία χαρακτηριζόταν από τους επιστήμονες «υποτονική». Είναι χαρακτηριστικό πως 12 ολόκληρες ώρες μετά τη δόνηση το μεγαλύτερο μέγεθος που είχαν καταγράψει οι σεισμογράφοι του εθνικού δικτύου ήταν μόλις 1,3 ρίχτερ. Οπως επισημαίνουν οι ειδικοί, στην περιοχή δεν έχει καταγραφεί σεισμός μεγαλύτερος των 5,5 ρίχτερ εδώ και σχεδόν 30 χρόνια, χρονικό διάστημα που συμπίπτει με την περιοδικότητα ισχυρών σεισμών στον Κορινθιακό.
Η σεισμική δόνηση σημειώθηκε στο όριο ξηράς και θάλασσας, σε απόσταση 12 χιλιομέτρων νοτίως της Δεσφίνας, και το εστιακό της βάθος εντοπίστηκε στα 10 χιλιόμετρα από την επιφάνεια της γης. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, προήλθε από ένα τυπικό ρήγμα του Κορινθιακού Κόλπου με διεύθυνση από Ανατολή προς Δύση, σε μια περιοχή που μπορεί να δώσει σεισμικές δονήσεις μεγέθους έως και 6 ρίχτερ. «Δεν είμαστε ακόμη σε θέση να αποφανθούμε με βεβαιότητα αν πρόκειται για τον κύριο σεισμό. Απαιτείται επιτήρηση του φαινομένου ώστε να διασαφηνιστεί, ενώ διερευνούμε ακόμη το γεγονός, αν μπορεί ο συγκεκριμένος σεισμός να επηρεάσει γειτονικά ρήγματα», λέει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας και καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας Ευθύμης Λέκκας.
Υψηλή σεισμικότητα
Οι περισσότεροι σεισμολόγοι συμφωνούν, άλλωστε, πως θα χρειαστούν τουλάχιστον δύο 24ωρα για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα. «Η δόνηση εκδηλώθηκε σε μια περιοχή με πολύ υψηλή σεισμικότητα. Εκεί, στον κεντρικό Κορινθιακό, σε απόσταση μερικών χιλιομέτρων νοτίως του Γαλαξιδίου, τον Νοέμβριο του 1992 σημειώθηκε σεισμός μεγέθους 5,8 ρίχτερ, έκτοτε η συγκεκριμένη περιοχή δεν έχει δώσει μεγάλο σεισμό», λέει από την πλευρά του ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος. «Δυτικότερα, μεταξύ Αιγίου και Ερατεινής, είχαμε στις 15 Ιουνίου 1995 τον μεγάλο σεισμό του Αιγίου με μέγεθος 6,2 ρίχτερ. Από τον Ιούνιο του 1995 μέχρι σήμερα δεν έχει συμβεί σε ολόκληρο τον Κορινθιακό κανένας ισχυρός σεισμός μεγέθους 5,5 ρίχτερ και πάνω. Με βάση την ιστορία, αυτά τα 30 χρόνια είναι περίπου ο μέσος χρόνος επανάληψης των ισχυρών σεισμών στην περιοχή», εξηγεί, ενώ σχολιάζοντας τη δόνηση του Σαββάτου επισημαίνει: «Δεν έχουμε τη μετασεισμική ακολουθία που θα θέλαμε, οπότε είμαστε σε στάση αναμονής. Εχουμε δονήσεις σχετικά λίγες και με πολύ μικρά μεγέθη».
Καμία ανησυχία
Πιο καθησυχαστικός εμφανίζεται ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, σεισμολόγος Αθανάσιος Γκανάς, ο οποίος επισημαίνει πως το ρήγμα που προκάλεσε τον σεισμό έχει δώσει σημαντικά μεγέθη κατά το παρελθόν, με αποτέλεσμα να έχει σε μεγάλο βαθμό αποφορτιστεί. «Κατά τη γνώμη μου, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας», υποστηρίζει, μιλώντας στα «ΝΕΑ». «Η σεισμική δόνηση προήλθε από ένα μεσαίου μεγέθους ρήγμα, χαμηλής γωνίας, που βρίσκεται στην περιοχή του κεντρικού Κορινθιακού. Είναι ένα ρήγμα γνωστό, που αποτελεί συνέχεια του ρήγματος το οποίο το 1995 προκάλεσε στο Αίγιο τον σεισμό των 6,2 ρίχτερ. Συνεχίζει ανατολικά, περνά από το Γαλαξίδι και τα τελευταία χρόνια δεν έχει δώσει πολύ μεγάλους σεισμούς· για παράδειγμα, προκάλεσε 5,4 ρίχτερ το 2019 στο Γαλαξίδι. Παλαιότερα, το 1965, είχε παραγάγει σεισμό μεγέθους 6 ρίχτερ, ενώ το ίδιο συνέβη και το 1971. Συμπερασματικά, ο σεισμός του Σαββάτου αποτελεί το κύριο γεγονός και δεν αναμένεται μεγάλη ακολουθία γιατί το συγκεκριμένο ρήγμα έχει δώσει μεγάλους σεισμούς στο παρελθόν και έχει αποφορτιστεί», καταλήγει.
"ΤΑ ΝΕΑ"
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Οι αναρτήσεις που γίνονται από το διαδίκτυο τα κείμενα και οι φωτογραφίες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε ότι είναι δημόσια.Αναρτήσεις η αναδημοσιεύσεις, από άλλες πηγές που αναρτώνται σε αυτό το blog εκφράζουν αυτούς που τις υπογράφουν.Αν υπάρχουν πνευμ.δικαιώματα παρακαλούμε ενημερώστε μας για την αφαίρεση τους(των αναρτήσεων ή αναδημοσιεύσεων).Ενημερώστε μας άμεσα εάν θίγεστε απο κάποια ανάρτηση ώστε να την αφαιρέσουμε.
Εισαγωγικός Σχολιασμός (μπλέ γράμματα)
Σε ορισμένες αναρτήσεις υπάρχει περίπτωση σαν πρόλογος να υπάρχει δικός μας σχολιασμός.Αυτή είναι η δική μας άποψη για το θέμα και δεν υποχρεώνουμε κανέναν να την διαβάσει...
---
Τα σχόλια αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και όχι αυτή του newspull.Μη κόσμια και προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται όπου αυτά εντοπίζονται(ενημερώστε μας και εσείς εάν χρειαστεί).