Περιβαλλοντικό έγκλημα στη Μάνδρα
Την ώρα που για τη χώρα μας οι παράνομες χωματερές αποτελούν πονοκέφαλο για το υπουργείο Περιβάλλοντος αφού πληρώνουμε κάτι περισσότερο από 2,5 εκατ. ευρώ τον χρόνο για πρόστιμα φαίνεται ότι κάποιοι στους δήμους δεν βάζουν μυαλό. Μπορεί η Ελλάδα να έχει μπει σε τροχιά μείωσης αυτών των χωματερών όμως στόχος είναι να μην δημιουργούνται άλλες που πολλές φορές είναι κρυφές.
Σύμφωνα με καταγγελίες που έφτασαν στη «Ζούγκλα», στη Μάνδρα και συγκεκριμένα στη θέση Ρίζα Μπλέτα ο Δήμος Μάνδρας-Ειδυλλίας έχει στην ιδιοκτησία του μια έκταση 20 στρεμμάτων περιφραγμένη και εποπτευόμενη.
Το τελευταίο διάστημα πολίτες της περιοχής διαπίστωσαν πως στον χώρο λειτουργεί παράνομη χωματερή. Οι φωτογραφίες οι οποίες τραβήχτηκαν το προηγούμενο 24ωρο και εστάλησαν στην ηλεκτρονική μας εφημερίδα είναι ενδεικτικές για το τι συμβαίνει εκεί. Tόνοι σκουπιδιών πεταμένα δεξιά και αριστερά της έκτασης, κάδοι του Δήμου και της Περιφέρειας πεταμένοι και αυτοί πίσω από τον όγκο των σκουπιδιών.
Το χειρότερο όλων όμως είναι ότι η έκταση αυτή βρίσκεται μια ανάσα από το πευκόφυτο δάσος του δήμου και δίπλα στο ρέμα της Αγίας Αικατερίνης από το οποίο πέρασε μεγάλη ποσότητα νερού στην φονική πλημμύρα του 2017.
Σημειωτέων δε πως την 1η Μαΐου ξεκινήσει η αντιπυρική περίοδος. Φυσικά όλα αυτά τα απορρίμματα εκτός από υγειονομική βόμβα αποτελούν και μια βραδυφλεγή βόμβα και μάλιστα 500μ από την πόλη.
Συν τοις άλλης με μια απρόβλεπτη μεγάλη βροχόπτωση όλα αυτά τα σκουπίδια θα γίνουν φερτά υλικά τα οποία μπορούν να φράξουν πολλά φρεάτια στην ευρύτερη περιοχή. Όπως ανέφεραν κάτοικοι που επικοινώνησαν με τη «Ζούγκλα», θα απευθυνθούν άμεσα στον αρμόδιο εισαγγελέα περιβάλλοντος προκειμένου να επιληφθεί της υπόθεσης και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι.
Άμεση η παρέμβαση της Περιφέρειας Αττικής
Άμεση ήταν η παρέμβαση της Περιφέρειας Αττικής έπειτα από τη δημοσιοποίηση του θέματος. Συγκεκριμένα ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Ελευθέριος Κοσμόπουλος, μιλώντας στην ηλεκτρονική μας εφημερίδα ανέφερε πως αποστέλλεται στην περιοχή άμεσα κλιμάκιο για να καταγράψει την παράνομη χωματερή και το πρόβλημα που έχει προκύψει, ενώ πρόσθεσε πως θα επιβληθούν και οι ανάλογες κυρώσεις.
Ενήμερη και η Πυροσβεστική Υπηρεσία
Για τον κίνδυνο πυρκαγιάς στη συγκεκριμένη περιοχή ενημερώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης και η Πυροσβεστική Υπηρεσία
Τετάρτης και η Πυροσβεστική Υπηρεσία.
Δείτε φωτογραφίες από το σημείο:
Μάστιγα οι παράνομες χωματερές
Για την ιστορία, τον Δεκέμβριο του 2014 η Ελλάδα καταδικάστηκε από το Ευρωδικαστήριο για την ύπαρξη 293 παράνομων χωματερών, με συνολικά 363 παραβάσεις.
Παρά το υψηλό πρόστιμο (40.000 ευρώ ανά εξάμηνο για κάθε χωματερή που δεν έχει κλείσει και 40.000 ευρώ για κάθε χωματερή που δεν έχει αποκατασταθεί), η πορεία εγκατάλειψης αυτής της τριτοκοσμικής πρακτικής ήταν πολύ αργή, εξαιτίας της απουσίας εναλλακτικών λύσεων.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, στην Ελλάδα απομένουν ακόμα 30 παράνομες χωματερές, για τις οποίες όμως επιβάλλονται 33 πρόστιμα καθώς για τρείς οι ποινές είναι διπλές και για τη λειτουργία και για τη μη αποκατάστασή τους.
Κι αυτό γιατί η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεκτιμά την υφιστάμενη κατάσταση ανά περιοχή και στην περίπτωση που κάποιος δήμος δεν μπορεί να αποδείξει που κατευθύνονται τα απόβλητά του, εκτιμά ότι η παράνομη χωματερή που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση παραμένει σε λειτουργία. Το ετήσιο πρόστιμο που καταβάλλει η χώρα μας στις ευρωπαϊκές αρχές για τις παράνομες χωματερές, είναι 2.560.000 ευρώ.
Χωματερές κάργα ανευθυνότητα καργα
ΑπάντησηΔιαγραφή