Οι εταιρείες ζητούν παρέμβαση Βρυξελλών για τους νέους κανονισμούς ρύπων - Φοβίζει ο ανταγωνισμός από Κίνα και τυχόν εμπορικές εντάσεις με ΗΠΑ
Τα στοιχεία από την Ένωση Ευρωπαίων Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA) είναι ενδεικτικά και δείχνουν ότι οι καταναλωτές στη Γηραιά Ήπειρο διστάζουν περισσότερο να προχωρήσουν στην αγορά ενός τέτοιου οχήματος από όσο διστάζουν να αγοράσουν βενζινοκίνητο ή υβριδικό.
Τα νέα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ACEA δείχνουν ότι την ώρα που οι συνολικές πωλήσεις νέων αυτοκινήτων αυξάνονταν ελαφρώς κατά 0,8% στην Ευρωπαϊκή Ένωση και κατά 0,9% σε όλη την Ευρώπη, οι πωλήσεις αμιγών ηλεκτρικών οχημάτων μειώθηκαν κατά 5,9% και 1,3% αντίστοιχα.
Βασικός λόγος για αυτό ήταν ότι σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, μπήκε φρένο στις επιδοτήσεις για αγορά ηλεκτρικών. Όμως το φρένο αυτό στις πωλήσεις αποδίδεται και στο γεγονός ότι αρκετοί καταναλωτές γενικά διστάζουν ακόμη να αποκτήσουν ένα τέτοιο όχημα καθώς ανησυχούν μεταξύ άλλων για την αυτονομία και την κάλυψη των δικτύων φόρτισης.
Άλλοι παράγοντες που πλήττουν συνολικά την ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου και όχι μόνο τις πωλήσεις ηλεκτρικών είναι οι υψηλές τιμές τους, ο υψηλός πληθωρισμός γενικότερα που μειώνει την αγοραστική δύναμη και τα πιο αλμυρά πλέον επιτόκια δανεισμού.
Οι πωλήσεις σε Γερμανία, Γαλλία, Σουηδία και Ελλάδα
Στη Γερμανία οι πωλήσεις BEV το 2024 μειώθηκαν κατά 27,4%, συμπαρασύροντας λόγω όγκου και τις συνολικές πωλήσεις στην Ευρώπη. Η Γερμανία πουλά με διαφορά τα περισσότερα ηλεκτρικά οχήματα στην ΕΕ. Το 2024 ο αριθμός των νέων αυτών πωλήσεων έφτασε τα 380.609 οχήματα από 524,219 νέα ηλεκτρικά που είχαν πουληθεί το 2023.
Για λόγους σύγκρισης, στην Ελλάδα που εξακολουθούν να υφίστανται επιδοτήσεις για ηλεκτρικά οχήματα μέχρι τα τέλη Απριλίου 2025 –και αναμένεται να φανεί εάν θα δοθεί παράταση- οι πωλήσεις τους διαμορφώθηκαν το 2024 σε 8.707 οχήματα από 6.379 οχήματα το 2023 (αύξηση 36,5%).
Στη Γαλλία οι πωλήσεις αμιγώς ηλεκτρικών υποχώρησαν κατά 2,6% από τα 298.219 οχήματα στα 290.614 οχήματα. Στη Σουηδία η μείωση στις πωλήσεις έφτασε το 15,9% από 112.179 BEV το 2023 σε 94.333 BEV το 2024 δείχνουν τα στοιχεία της ACEA.
Συνολικά σε όλη την Ευρώπη πουλήθηκαν πέρσι 1,447 εκατ αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα από 1,538 εκατ τέτοια οχήματα που είχαν πουληθεί το 2023.
Καμπανάκι από τους κατασκευαστές
Ήδη η ACEA σε επιστολή-παρέμβασή της προς την Κομισιόν ζητά την «άμεση ανάληψη δράσης για να αποφευχθεί ανεπανόρθωτη ζημιά στην ανταγωνιστικότητα, καθώς η ανάπτυξη των ηλεκτρικών οχημάτων είναι περιορισμένη και αυξάνονται οι εμπορικές εντάσεις», όπως αναφέρεται.
«Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία πρέπει να υπόκειται σε έλεγχο πραγματικότητας και επανευθυγράμμιση – για να γίνει λιγότερο άκαμπτη, πιο ευέλικτη και να μετατραπεί η απαλλαγή από τις εκπομπές άνθρακα της αυτοκινητοβιομηχανίας σε πράσινο και κερδοφόρο επιχειρηματικό μοντέλο. Επιτρέψτε μου να είμαι σαφής: η αυτοκινητοβιομηχανία της ΕΕ παραμένει προσηλωμένη στον στόχο της ΕΕ για κλιματική ουδετερότητα το 2050, καθώς και στη στροφή προς τις μεταφορές και την κινητικότητα με μηδενικές εκπομπές», δήλωσε ο Ola Källenius, Πρόεδρος της ACEA και Διευθύνων Σύμβουλος της Mercedes-Benz.
Όπως αναφέρεται στη σχετική επιστολή, «μια ακμάζουσα ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία είναι απαραίτητη για την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας. Ο κλάδος αντιμετωπίζει άνευ προηγουμένου προκλήσεις από τον παγκόσμιο ανταγωνισμό, τις γεωπολιτικές εντάσεις και έναν πιο περίπλοκο από τον αναμενόμενο μετασχηματισμό προς την ηλεκτρική κινητικότητα και την κινητικότητα μηδενικών εκπομπών με την προώθηση του υδρογόνου». Ο Ola Källenius, περιγράφει τρεις κρίσιμες προτεραιότητες:
-Να υπάρξει «ρεαλιστικό μονοπάτι για την απαλλαγή από τις εκπομπές άνθρακα της αυτοκινητοβιομηχανίας, που καθοδηγείται από την αγορά και όχι κυρώσεις. Εξεύρεση λύσης στο δυσανάλογο κόστος της συμμόρφωσης με τον στόχο εκπομπών CO2 του 2025 για αυτοκίνητα και φορτηγά»
-Να υπάρξει «εφαρμογή των συστάσεων της έκθεσης Ντράγκι: δημιουργία κανονιστικού πλαισίου που ενισχύει την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών βιομηχανιών».
-Να δημιουργηθούν «παγκόσμιες, αμοιβαία επωφελείς εμπορικές σχέσεις προκειμένου η ΕΕ να συνεχίσει να επωφελείται από το ελεύθερο και δίκαιο εμπόριο».
Τα μέλη της ACEA είναι οι εταιρείες BMW Group, DAF, Daimler Truck, Ferrari, Ford, Honda, Mitsubishi, Iveco Group, Jaguar Land Rover, Mercedes Benz, Nissan, Renault Group, Stellantis, Toyota, Volkswagen Group και Volvo
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Οι αναρτήσεις που γίνονται από το διαδίκτυο τα κείμενα και οι φωτογραφίες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε ότι είναι δημόσια.Αναρτήσεις η αναδημοσιεύσεις, από άλλες πηγές που αναρτώνται σε αυτό το blog εκφράζουν αυτούς που τις υπογράφουν.Αν υπάρχουν πνευμ.δικαιώματα παρακαλούμε ενημερώστε μας για την αφαίρεση τους(των αναρτήσεων ή αναδημοσιεύσεων).Ενημερώστε μας άμεσα εάν θίγεστε απο κάποια ανάρτηση ώστε να την αφαιρέσουμε.
Εισαγωγικός Σχολιασμός (μπλέ γράμματα)
Σε ορισμένες αναρτήσεις υπάρχει περίπτωση σαν πρόλογος να υπάρχει δικός μας σχολιασμός.Αυτή είναι η δική μας άποψη για το θέμα και δεν υποχρεώνουμε κανέναν να την διαβάσει...
---
Τα σχόλια αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και όχι αυτή του newspull.Μη κόσμια και προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται όπου αυτά εντοπίζονται(ενημερώστε μας και εσείς εάν χρειαστεί).