Για όσους ένα σωστό τρωγοπίνειν θεωρείται εμπειρία – για όλους μας δηλαδή – μια ανάσα από την Πάρνηθα, πέντε χωριουδάκια φωλιασμένα σε ένα οροπέδιο φημίζονται για το κοντοσούβλι στις ταβέρνες τους, αλλά και για τις υπόλοιπες κρεατο-νοστιμιές που ψήνουν σε σχάρα και σούβλα. Πιάστε τραπεζάκι, για κοκορέτσι και κοντοσούβλι χάρμα… ουρανίσκου, ντόπια αρνιά και κατσικάκια στη σούβλα, αρνίσια παϊδάκια και ζουμερά χωριάτικα λουκάνικα ντόπια κρέατα στη σχάρα, σε γενναιόδωρες μερίδες. Για τη… χώνεψη θα βολτάρετε στα γραφικά δρομάκια και τα καταπράσινα τοπία των Δερβενοχωρίων –λεπτομέρειες και φωτογραφίες για να σας ανοίξει η όρεξη, πιο κάτω!!
Η προσέγγιση στα Δερβενοχώρια γίνεται ως εξης:
1) Μέσω Αττικής Οδού με κατεύθυνση από Ελευσίνα προς Ε.Ο. Αθηνών Κορίνθου, βγαίνουμε στην έξοδο 2 για Θριάσιο-Μαγούλα και αμέσως στην ανηφόρα της εξόδου αριστερά για το εργοστάσιο των τσιμέντων ΤΙΤΑΝ (λεωφόρος Δερβενοχωρίων). Μετά προχωρούμε όπως μας πάει ο δρόμος και φτάνουμε μέσω στροφών σε Στεφάνη – Σκούρτα – Πύλη (χωριά του συμπλέγματος Δερβενοχωρίων),
2) Μέσω Αγίων Αναργύρων ( η μέσω αττικής οδού έξοδος 6 ) ,φτάνουμε Χασιά (Φυλή) και προχωρούμε ευθεία τον κεντρικό δρόμο με κατεύθυνση προς Μονή Κλειστών. Στη διασταύρωση κάνουμε αριστερά (δεξιά πηγαίνει για τη Μονή Κλειστών) και μέσω ωραίων στροφών και καταπληκτικής διαδρομής (αποτελούσε ε.δ. του Αττικού Ράλυ) φτάνουμε στη διασταύρωση που δεξιά πηγαίνει για Σκούρτα , ευθεία για Πύλη και αριστερά για Στεφάνη.
3) Μέσω Σχηματαρίου. Ερχόμενοι από Σχηματάρι στρίβουμε δεξιά προς Οινόη, κατόπιν περνάμε τα χωριά Αγ.Θωμάς και Κλειδί (περιφερειακά) και συνεχίζουμε ευθεία απολαμβάνοντας την όμορφη διαδρομή μέσα στο πράσινο . Το πρώτο χωριό που θα συναντήσετε ακολουθώντας αυτή την διαδρομή είναι τα Σκούρτα.
4) Μέσω Θήβας φτάνουμε στο χωριό Ερυθραί (Κριεκούκι) και πριν μπούμε στο χωριό στρίβουμε αριστερά προς Δάφνη. Μετά την Δάφνη διανύουμε μια όμορφη διαδρομή και το πρώτο χωριό που συναντάμε είναι η Πύλη.
Λίγα λόγια για τα Δερβενοχώρια
Τα Δερβενοχώρια, είναι ένα σύνολο πέντε χωριών που εκτείνονται δυτικά της Πάρνηθας και ανήκουν στην διοικητική και πληθυσμιακή δομή του νομού Βοιωτίας . Βρίσκονται ακροβολισμένα σε ένα γραφικό και γεμάτο έντονα χρώματα οροπέδιο, σε υψόμετρο περίπου 530 έως 570 μέτρων , καταλαμβάνοντας έκταση περίπου 40 χιλιάδων στεμμάτων. Το οροπέδιο περικλείεται κυκλικά από βουνοκορφές, ανατολικά εκτείνεται ο ορεινός όγκος της Πάρνηθας ως τα όρια του Δρυμού της , σε υψόμετρο 1415 μέτρα , ανατολικά βρίσκεται η προέκταση του όρους Κιθαιρώνα με το όρος Πάστρα στα 1100 μέτρα, νότια το μεγάλο βουνό με 890 μέτρα και βόρεια το Ρόκανι και η κορυφή μάλια Μουλίθι με 700 μέτρα περίπου.
Οι πέντε οικισμοί που συγκροτούν και συνθέτουν το πλέγμα των Δερβενοχωρίων είναι η Πύλη , τα Σκούρτα , η Στεφάνη , η Πάνακτος και το Πράσινο, που μαζί και με την Δάφνη, που βρίσκεται δυτικά του οροπεδίου συστάθηκαν σε Δήμο με τον Ν 2539/97. Ο πληθυσμός τους δεν ξεπερνά τους 3000 κατοίκους και ανήκουν σήμερα Διοικητικά στον Δήμο Τανάγρας. To οροπέδιο των Δερβενοχωριων ήταν το σημαντικότερο και μοναδικό πέρασμα κατά τους πανάρχαιους και προεπαναστατικούς χρόνους από την Πελοπόννησο και την Αττική, στην υπόλοιπη Ελλάδα. Η απόσταση των χωριών αυτών, από την Αθήνα, είναι 45 χλμ περίπου και συνδέονται με αυτήν, δια μέσου του δρόμου που οδηγεί στην Φυλή (18 χλμ). Ακόμη ισαπέχουν από την Ελευσίνα και το Σχηματάρι, στα 25 χλμ.
----------------------------
LIKE US ON FACEBOOK ----------------------------
Σε αυτό το οροπέδιο περνούσαν και κατά την αρχαιότητα οι συντομότεροι δρόμοι για την Αθήνα , ο πρώτος που οδηγούσε από Φυλή και Δερβενοχωρια στην Θήβα και ο δεύτερος, που συνέδεε δια μέσου Κοκκινιού , τον Ισθμό και την Ελευσίνα , με την Τανάγρα και την Εύβοια . Αυτό το διάβα , αυτό ακριβώς το Πέρασμα (Δερβένι), κλήθηκαν οι Δερβενοχωρίτες, να κατοικήσουν και να υπερασπίσουν σε όλες τις χρονικές στιγμές της αρχαιότητας, έχοντας μάλιστα ως μοναδικό προνόμιο, καθεστώς αυτονομίας και αυτοδιοίκησης κατά την διάρκεια της Οθωμανικής κατοχής. Το οροπέδιο κατοικήθηκε αδιαλείπτως σε όλες τις χρονικές φάσεις της αρχαιότητας ως σήμερα . Στα Γεωγραφικά μας όρια , βρισκόταν το ομηρικό πόλισμα Ετεωνός , η Σκάρφη, ο Σκώλος, η Ευνοστιδες, η Μελαινές και η αρχαία Πανακτία. Επίσης τόπος με πλούσια χριστιανική παράδοση και πλήθος μνημείων που μαρτυρούν το πέρασμα από εδώ, Αγίων όπως ο Όσιος Μελέτιος, ο Όσιος Νίκων ο “Μετανοείτε”, ο Αι Γιάννης ο Καλοκτένης και ο Όσιος Κλήμης ο εν Σαγματά.
ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΔΕΡΒΕΝΟΧΩΡΙΩΝ
Ερχόμενος κάποιος σήμερα στα χωριά μας , Αξίζει να επισκεφθεί το Ιστορικό κάστρου της Πανάκτου , την φρυκτωρία Πυργάρι στα Σκούρτα , τον Ενετικό πύργο στην Πύλη , την Βυζαντινή Ιστορική μονή της Ζωοδόχου Πηγής , κτισμένη στα ερείπια Ναού Ρωμαϊκών χρόνων, την οποία η παράδοση θέλει να ανεγέρθηκε από τον ίδιο τον όσιο Μελέτιο και όπως αναφέρεται από Ιστορικούς επισκέφθηκε και χρηματοδότησε ο Αυτοκράτορας του Βυζαντίου Αλέξιος Κομνηνός ,τον βυζαντινό ναό του 12 αιώνα της Κοίμησης της Θεοτόκου στην Πύλη, την σκήτη του Οσίου Μελετίου στις Πόρτες Πύλης, τον βυζαντινό Ναό ( 11ου αιώνα ) του Αγίου Γεωργίου στην Δάφνη , το εκκλησάκι της Ευαγγελίστριας με τον ερειπωμένο ναό πλησίον αυτής στην Μαζαρέκα Σκούρτων , Το ναιδριο του Αγίου Γεωργίου στα Σκούρτα του 12 αιώνα , την Ιερά μονή Ανάληψης του Σωτήρος , τον ανδριάντα του Στρατηγού Αθανάσιου Σκουρτανιώτη έργο του Γλύπτη Γ. Μέγκουλα στην Πλατεία Σκούρτων , το μνημείο του Στέφα Μαλιάτση στις Πόρτες , τον πανέμορφο οικισμό Τσιγγουράτι οπού είναι η την εκκλησία της Αγίας Παρασκευής και το εκκλησάκι της Ζωοδόχου Πηγής και της Αγίας Αναστασίας ( στο πρόαυλειο χώρο είναι το θεατράκι του Τσούμα Πούσι ) , την γέφυρα Γκέλη του 1600, την γέφυρα μητροπολίτη του 1370 , το ταμπούρι του Στρατηγού Σκουρνατιώτη στην Πύλη και πολλά άλλα μνημεία. Ακόμη ο επισκέπτης θα απολαύσει την θέα του οροπεδίου από το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία, στην κορυφή Μάλια Μουλιθι Σκούρτων
Μπορεί ακόμη να χαρεί όλες τις υπέροχες και μαγευτικές διαδρομές και τα πανέμορφα τοπία, με τα πόδια η το αυτοκίνητο, μέσα στο απέραντο πευκόφυτο δάσος που απλώνεται, με την πλούσια πανίδα και χλωρίδα, να διαβεί μέσα σε υπέροχες ορεινές χωμάτινες διαδρομές και χαράδρες και να δει τα διάφορα σπηλαιο- βάραθρα της περιοχής μας.
Επίσης στα χωριά μας ο επισκέπτης σήμερα , θα εντυπωσιαστεί από τις πολλές ταβέρνες με τους πλούσιους ντόπιους μεζέδες ,τα παραδοσιακά εδέσματα και τα εγχώρια προϊόντα που πωλούνται στο παζάρι που γίνεται κάθε Κυριακή.
Στην περιοχή μας διεξάγονται αγώνες ταχύτητας αυτοκίνητου (ειδική χωμάτινη διαδρομή μήκους 24 χλμ στο πανελλήνιο πρωτάθλημα), Πανελλήνιοι αγώνες ποδηλασίας, αγώνες μότο κρος, αγώνες 4*4, αλεξίπτωτου πλαγίας, διαθέτει πίστα -Αερολέσχη, μοντελισμού αεροπτερισμού, γήπεδα πέντε επί πέντε, σύγχρονο γήπεδο με χλοοτάπητα, παιδικές χαρές, κλπ.Την περιοχή μας ακόμη επισκέπτονται πολλοί ορειβατικοί σύλλογοι και υπάρχουν παιδικές Κατασκηνώσεις.
Χιλιομετρικές αποστάσεις
Από Αθήνα:
1) Μέσω ΕΟ Ελευσίνας – Θηβών 58,6 χλμ.
2) Μέσω Επαρ.Οδ. Νεοχωρακίου-Φυλής 51 χλμ.
Από Θήβα:
1) Επαρ.Οδ. Θεσπίων-Ερυθρών 50 χλμ.
2) Επαρ.Οδ. Οινόης – Πάνακτου 69,2 χλμ.
Από Σχηματάρι: 30,2 χλμ.
Ταινίες που έχουν γυριστεί στα Δερβενοχώρια
– Μια φορά και ένα μωρό
– Ένας κι ένας
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Οι αναρτήσεις που γίνονται από το διαδίκτυο τα κείμενα και οι φωτογραφίες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε ότι είναι δημόσια.Αναρτήσεις η αναδημοσιεύσεις, από άλλες πηγές που αναρτώνται σε αυτό το blog εκφράζουν αυτούς που τις υπογράφουν.Αν υπάρχουν πνευμ.δικαιώματα παρακαλούμε ενημερώστε μας για την αφαίρεση τους(των αναρτήσεων ή αναδημοσιεύσεων).Ενημερώστε μας άμεσα εάν θίγεστε απο κάποια ανάρτηση ώστε να την αφαιρέσουμε.
Εισαγωγικός Σχολιασμός (μπλέ γράμματα)
Σε ορισμένες αναρτήσεις υπάρχει περίπτωση σαν πρόλογος να υπάρχει δικός μας σχολιασμός.Αυτή είναι η δική μας άποψη για το θέμα και δεν υποχρεώνουμε κανέναν να την διαβάσει...
---
Τα σχόλια αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και όχι αυτή του newspull.Μη κόσμια και προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται όπου αυτά εντοπίζονται(ενημερώστε μας και εσείς εάν χρειαστεί).